Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Katarina Karnéus utnämnd till hovsångerska: ”Ger enorm inspiration att fortsätta framåt”

Katarina Karnéus. Foto: Mats Bäcker
Katarina Karnéus. Foto: Mats Bäcker

I förrgår lät Riksmarskalken meddela att H.M. Konungen utnämnt mezzosopranen Katarina Karnéus till hovsångerska. Katarina Karnéus är knuten till GöteborgsOperan där hon den gångna säsongen hyllats stort för titelrollen i Bellinis Norma. I höst gör hon rollen som Fricka i Wagners Rhenguldet.

Så här säger Katarina Karnéus efter offentliggörandet:

”Det känns fantastiskt på alla sätt och vis att ha blivit utnämnd till Hovsångerska av Hans Majestät Konungen. Det är en stor ära och en bekräftelse på att mitt konstnärsskap är betydande inom den svenska operakonsten, och jag vet att detta även har en stor betydelse för GöteborgsOperan. Detta ger mig även en enorm inspiration att fortsätta framåt och utöva mitt yrke med all den glädje som det ger både mig själv och förhoppningsvis de som lyssnar, ser och upplever denna konstform.”

Vid sidan om Katarina Karnéus utnämndes samtidigt sopranen Malin Byström till hovsångerska och tenoren Daniel Johansson till hovsångare. På GöteborgsOperan har Malin Byström bland annat sjungit titelrollen i Thais 2009/2010 och Daniel Johansson har gjort rollen som Nemorino i Kärleksdrycken 2013/2014. Malin Byström utsågs nyligen till årets sångerska vid Opera Awards 2018.

Katarina Karnéus är utbildad vid Trinity College of Music i London och vid National Opera Studio. 2015 tilldelades hon medaljen Litteris et Artibus och vid sidan om framträdanden på världens allra största scener är hon sedan 2012 knuten till GöteborgsOperan där hon gjort en lång rad roller.

Säsongen 2018/2019 gör hon bland annat rollerna Fricka i Rhenguldet och Santuzza i Cavalleria rusticana & Pagliacci på GöteborgsOperan.

Källa: GöteborgsOperan