javplatform

Sex av tio kontaktar bara en bank för bolån

Inlagd av on jun 14th, 2018 Sparad i Ekonomi. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

De flesta kontaktar bara en bank eller ett låneinstitut när de ansöker om bolån och stannar sedan hos den aktören. Många har heller aldrig omförhandlat sitt lån. Det visar en ny undersökning gjord i Novus Sverigepanel på uppdrag av ICA Banken.

– Att köpa bostad är ofta den största affären man gör i livet. Att jämföra olika aktörers erbjudanden, att omförhandla sitt lån och kanske byta bank kan göra stor skillnad för vardagsekonomin, säger Marie Halling, vd för ICA Banken.

Sex av tio kontaktade en bank när de senast ansökte om lånelöfte (59%), tre av tio (30%) kontaktade mer än en aktör och en av tio (12%) ansökte om lånelöfte hos tre aktörer eller fler. 30-49-åringar samt höginkomsttagare ansöker enligt undersökningen i högre utsträckning om lånelöfte hos fler aktörer.

Tre av tio har aldrig omförhandlat sitt bolån
65 procent har någon gång omförhandlat sitt bolån för att få bättre villkor. 33 procent har aldrig gjort det. Sju av tio svenskar (68%) uppger också att de aldrig har bytt bank eller bolåneinstitut. Tre av tio (31%) uppger att de har gjort det någon gång.

– Många tror att det är lite krångligt att byta bank och tycker att skillnaderna mellan bankernas bolåneräntor är så små att det inte är lönt att byta. Men har du ett lån på tre till fyra miljoner kronor och får ned räntan med 50 punkter kan du spara uppemot 1 500 kronor i månaden. Det är inte lite pengar, säger Marie Halling.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av ICA Banken i Novus representativa Sverigepanel. Den bygger på 659 intervjuer i åldersgruppen 18-79 år som har eller har haft bolån de senaste åren. Resultaten är statistiskt säkerställda.

Källa: ICA

Kommentarer är avstängda