javplatform

Torkan stoppar inte åttionde gurksäsongen i Eslöv

Inlagd av on jul 13th, 2018 Sparad i Inrikes. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Hand med gurka. Foto:  Orkla Foods Sverige

Foto: Orkla Foods Sverige

Sommarens intensiva torka har påverkat många lantbrukare negativt, men än så länge påverkar den inte skörden av gurka, potatis och rödbetor.

– Våra kontraktsodlare har kunnat vattna som vanligt tack vare egna dammar med vattenreserver. Men fortsätter torkan en månad till finns det stor risk att vattnet tar slut och då kan det bli bekymmer. Skördarna på gurka, rödbetor och potatis kan komma att påverkas men än så länge finns det vatten att tillgå, säger Håkan Tufvesson Sewall, odlingschef på Orkla Foods Sverige.

Värmen i våras gjorde att sådden av gurkfrön flyttades fram en vecka. Trots det inleddes gurkskörden i år drygt 10 dagar tidigare än normalt. Nu pågår produktionen för fullt. Under de kommande veckorna kommer det att levereras totalt 8000 ton gurkor till Orkla Foods Sveriges anläggning i Eslöv. Här tillreds dem på olika sätt och blir till nästan 80 olika produkter.

I år är det 80 år sedan Herbert Felix, som ung entreprenör från Tjeckoslovakien, började producera inlagda gurkor i Eslöv. Felix vision var att skapa framtidens mat baserat på lokalt producerade råvaror och en vilja att förenkla vardagen för människor genom sina olika produkter. En vision som lever vidare än idag.

– Vi lägger mycket tid och energi på att gurkorna ska bli så bra som möjligt, därför är det också viktigt för oss att ta hand om all råvara. Alla gurkor används, vi vill inte ha något matsvinn. Därför har vi utvecklat produktsortimentet så att det finns användning för alla gurkor, stora som små, säger Håkan Tufvesson Sewall.

De minsta gurkorna läggs in hela på burk, de mellanstora skivas och blir smörgåsgurka och de stora gurkorna blir till Bostongurka under Orkla Foods Sveriges varumärken Felix och Önos.

Källa: Orkla Foods Sverige

Kommentarer är avstängda