Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Därför lånar svenskarna till semestern

Var åttonde svensk har tagit lån för att finansiera en semesterresa, visar en ny Novus-undersökning som ICA Banken tagit fram. Förklaringen till varför vi lånar till nöjen kan finnas djupt rotad i vårt mänskliga beteende, menar beteendestrategen Ida Lemoine.

Semesterveckorna är i full gång och med det också resor och semesternöjen. Men för många innebär semestern också ökade utgifter, pengar som kanske inte alltid finns tillgängliga på kontot. En ny undersökning genomförd av Novus på uppdrag av ICA Banken visar att 13 procent av svenskarna någon gång lånat pengar för att finansiera semestern, något som kan bli dyrt i längden. En del av förklaringen kan hittas i beteendevetenskapen och vår tendens att prioritera kortsiktig belöning framför långsiktig.

­­- Vi har en stark tendens att leva för kortsiktig njutning och det goda i nuet, även kallat nutidsfällan. Evolutionärt har det hjälpt oss att överleva dagen. Detta kan leda till att vi glömmer bort de långsiktiga konsekvenserna av hur vi spenderar våra pengar och underskattar vad vi behöver lägga undan för morgondagen, säger Ida Lemoine, beteendestrateg på Beteendelabbet.

Semesterlån vanligast bland äldre
Svenskar mellan 50 och 64 år är de som i högst utsträckning tagit semesterlån. I denna åldersgrupp har närmare 1 av 5 (19 procent) lånat för att finansiera en resa eller ett semesternöje. Bland svenskar över 65 är motsvarande siffra 6 procent.

– Jag tycker alltid man ska tänka till innan man tar ett lån, framförallt till ren konsumtion. Räntan är ofta hög och när upplevelsen är över sitter man med ett lån som ska betalas tillbaka. Det finns mycket gratisaktiviteter i ens närhet som är värda att testa, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.

Av de svenskar som tagit lån för att finansiera semestern har drygt 4 av 10 (44 procent) känt dåligt samvete över detta. Kvinnor känner generellt mer dåligt samvete över lånen än män. 5 av 10 kvinnor (52 procent) som tagit semesterlån har mått dåligt över detta, jämfört med 3 av 10 av männen (34 procent).

– Det är lätt att hamna i ett gap mellan vilja och handling. Vi vill spara men frestas istället att spendera. Det är vår hjärna som söker efter snabba kickar. Detta kan lätt leda till ångest i efterhand och vårt dåliga samvete kan få oss att sticka huvudet i sanden. Vi undviker att kolla banksaldot – en klassisk strutsfälla vilket gör att vi kan tappa kontrollen över vår ekonomi, säger Ida Lemoine.

Planering och finansiering av semestern – vardagsekonomen och beteendestrategen tipsar:

Tips från ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér:

  1. Sikta på en större aktivitet i sommar och fyll på sedan med mindre vardagsnöjen som inte kostar så mycket, som exempelvis att upptäcka Sveriges alla friluftsområden.
  2. En stor kostnadspost under sommaren är ofta utematen, varva restaurangbesöken med picknick-mat.
  3. Öronmärk ett sparkonto redan nu för nästa års semester. Du kan exempelvis spara din skatteåterbäring på det här kontot istället för att bränna pengarna.

Tips från beteendestrategen Ida Lemoine:

  1. Gör det enkelt att spara för morgondagen genom att sätta upp automatisk överföring som dras varje månad från din lön till ett separat sparkonto.
  2. Gör sparandet mer lustfyllt genom att sätta ett tydligt och roligt framtida sparmål. Se gärna till att dela upp sparmålet i mindre delmål och belöna på vägen.
  3. Planera ett semestermål ihop med en sambo, släkting eller vän. Den sociala pressen kan hjälpa dig att bli bättre på att följa ditt sparmål.

Källa: ICA