Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ökad trygghet för den som lämnar sjukförsäkringen för Arbetsförmedlingen

Om man i dag lämnar en period av sjukförsäkring och inte direkt anmäler sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen kan man få sin sjukpenningsgrundande inkomst nedsatt till noll. Regeringen anser detta vara både orimligt och omänskligt. Därför införs nu ett rådrum på 25 dagar där den sjukpenningsgrundande inkomsten är tryggad.

– Det nuvarande systemet skapar helt orimliga konsekvenser för människor. Det kan inte vara så att personer faller ur försäkringen om man missar att anmäla sig hos Arbetsförmedlingen första dagen efter att sjukperioden upphört. Nu inför vi ett mänskligt utrymme i sjukförsäkringen, säger socialminister Annika Strandhäll.

Det finns ett antal situationer när den sjukpenningsgrundande inkomsten (SGI) är skyddad, bland annat under tiden en person är arbetssökande eller har en nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom.

Det SGI-skydd som finns när man har sjukpenning slutar gälla den dag man lämnar Försäkringskassan. Ett fortsatt skydd av SGI gäller i dag därefter endast om den försäkrade direkt anmäler sig som arbetssökande och aktivt söker arbete.

Efter regeringens beslut får nu en försäkrad person, efter en period med sjukpenning, 25 arbetsdagar på sig att anmäla sig hos Arbetsförmedlingen. Under detta rådrum skyddas den försäkrades SGI.

– Inte bara Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, utan också många läkare, har pekat på behovet av en förändring. Detta är en del av det åtgärdsprogram för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum som regeringen presenterade i slutet av januari, säger socialminister Annika Strandhäll.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 november 2018.

Källa: Socialdepartementet