Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Statens historiska museer bjuder in under Europride – specialvisningar, singelkväll och stadsvandringar med HBTQI-tema

Museichef Rebecka Enhörning med prideflaggan på Skoklosters slott. Foto: Fredrik Lindén, Statens historiska museer.
Museichef Rebecka Enhörning med prideflaggan på Skoklosters slott. Foto: Fredrik Lindén, Statens historiska museer.

Stockholm och Göteborg står värdar för Europride i sommar. Det uppmärksammas gemensamt av de sex museer som tillhör myndigheten Statens historiska museer: LivrustkammarenHistoriska museetSkoklosters slottHallwylska museetKungl. Myntkabinettet och Tumba Bruksmuseum. Förutom att varje dag hissa regnbågsflaggan erbjuder museerna en rad programpunkter och event med HBTQI-tema. 

­Att hissa regnbågsflaggan som en symbol för öppenhet, tolerans och mångfald är en självklarhet för oss. Historien tillhör alla, säger Maria Jansén, överintendent på Statens historiska museer.

Under Europride i Stockholm den 27 juli–5 augusti arrangerarar Historiska museet, Livrustkammaren och Hallwylska museet flera aktiviteter och specialprogram.

– Vi lyfter ständigt fram olika perspektiv på historia. Genom vår kunskap kan vi i aktiviteter och utställningar bland annat belysa frågor som kroppsideal, könsidentitet och vägen till lika rättigheter. På så vis kan vi ge en mer mångfacetterad bild av vår gemensamma historia vilket är en viktig utgångspunkt i vår verksamhet, säger Maria Jansén.

– Jag är stolt över att Europride hålls i Sverige i år och hoppas att många samtidigt vill passa på att komma till våra museer för att upptäcka nya saker i historien. Vi vill att våra museer ska vara en naturlig mötesplats där alla känner sig hemma.

Några av programpunkterna:

Visningen Queer gudomlighet under vikingatid”Historiska museet. Arkeolog Felicia Holmgren berättar om gränsöverskridande könsuttryck för tusen år sedan, framför allt i religiösa sammanhang.

Hallwylska museet ger specialvisningar på temat ”Under ytan vid sekelskiftet” som bland annat tar upp 1900-talets strikta normer kring kropp, nakenhet, kön och sexualitet. Hallwylska museet anordnar även stadsvandringen ”Bekantskap sökes” i kvarteret kring museet där deltagarna genom dokumenterat nedtecknat klotter får följa de hemliga kontaktytor och mötesplatser som fanns under förra sekelskiftet.

Succén med Livrustkammarens singelkvällar för historienördar är tillbaka. Under Europride anordnas en specialkväll för alla historieintresserade. Singelkvällen inleds med en visning av utställningen ”I love you madly” om Axel von Fersens och drottning Marie Antoinettes kärleksförhållande och avslutas med mingel i Stensalen på Stockholms Slott.

Historiska museet visas utställningen ”100% kamp – Sveriges historia” som handlar om rättighetskampernas Sverige. Människor som kämpat för rätten att leva, bo och älska på lika villkor oavsett funktionsförmågor, sexuell läggning, tro, kön, klass eller ursprung. Om kamp för rätten att bestämma över sin egen kropp och definiera sin egen könsidentitet. I utställningen visas bland annat ett brev skrivet av Lili Elbe, som redan 1930 genomförde en könsbekräftande operation, den första i världen. Här finns även manuskriptet till boken ”Från man till kvinna – Lili Elbes bekännelser”, som ligger till grund för filmen ”The Danish Girl”.

Källa: Historiska museet