Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nypremiär för succéföreställning-en Ritter, Dene, Voss

Irene Lindh, Stina Ekblad och Staffan Göthe i Ritter, Dene, Voss på Dramaten. Foto: Carl Thorborg
Irene Lindh, Stina Ekblad och Staffan Göthe i Ritter, Dene, Voss på Dramaten. Foto: Carl Thorborg

Gunnel Lindbloms uppsättning av Thomas Bernhards drastiskt humoristiska Ritter, Dene, Voss hade premiär på Lejonkulan 2016 och spelade för utsålda hus. Nu sätts den åter upp och flyttas till Lilla scenen. I rollerna ser vi Stina Ekblad och Irene Lindh som två behagsjuka systrar till en berömd filosof, gestaltad av Staffan Göthe. Nypremiär den 22 september.

Ritter, Dene, Voss är en drastisk, rolig och bitvis mörk pjäs av österrikaren Thomas Bernhard. Vid urpremiären 1986 spelades de tre rollerna av skådespelarna Ilse Ritter, Kirsten Dene och Gert Voss – därav titeln.

Systrarna är skådespelerskor som tack vare ett majoritetsägande i en av Wiens stora teatrar bara spelar när de själva har lust. Brodern Ludwig (Staffan Göthe) är en berömd filosof, nyss hemkommen från det psykiatriska sjukhuset Steinhof.

Den ”nyttiga” systern (Stina Ekblad) dränker honom i omsorg och syltmunkar tills han exploderar i elaka sanningar om systrarna, deras far industrimagnaten, usla porträttmålare, teaterkonsten och mycket annat. Han är lika skarpsinnig som giftig. Den ”onyttiga systern” (Irene Lindh) lyssnar roat, medan hon läser sin tidning och fyller på sitt vinglas.

Gunnel Lindblom regidebuterade på Dramaten 1973, och har sedan dess har regisserat ett 20-tal uppsättningar. Senast Samhällets stöttepelare av Henrik Ibsen. Hon är även känd som skådespelare (bland annat i en rad av Ingmar Bergmans filmer).

”Mästerligt – det är en lisa för själen” skrev Expressen efter premiären den 6 januari 2016.

 

Medverkande
Stina Ekblad
Staffan Göthe
Irene Lindh

Översättning Thomas Helander
Regi Gunnel Lindblom
Scenografi Jan Lundberg
Kostym Kim Halle
Ljus Magnus Kjellberg

Nypremiär 22 september, Lilla scenen.

Källa: Dramaten