Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

KIA Fjällmaraton-veckan 28 jul-4 aug 2018

En grupp löpare på ett fjäll. Foto: Fjällmaraton
Foto: Fjällmaraton

På lördag den 28:e juli drar en av Sveriges största trailrunninghändelser igång. För 14:e året går KIA Fjällmaraton av stapeln.

Veckan inleds med Salomon 27K där löparna bjuds på 27 kilometer löpning med 1150 höjdmeter stigning. Banan gåt över tre fjäll med fantastiska vyer. Det ser även ut att bli fantastiskt väder vilket kommer att göra Salomon 27 K till en oförglömlig upplevelse. Samma dag går även Välliste Runt av stapeln, 13,5 km och 550 höjdmeters stigning. Förra året var det några snabba löpare som passade på att springa båda loppen. Bland annat Emelie Forsberg som precis har sprungit Kungleden, 45 mil, på 4 dagar och 21 timmar. Emelie kommer i år att springa KIA Fjällmaraton den 4 augusti.

På tisdag den 31:a juli är det dags för Peak Performance Vertical K där starten går på Åre torg och målet ligger på toppen av Åreskutan. Löparna ska avverka 1000 höjdmeter och 5 km innan de når Toppstugan på fjället och får en välförtjänt vila. Rekordet ligger på imponerande 41 minuter och 36 sekunder. Förra året var Årelöparen och längdlandslagsåkaren Petter Engdahl endast 14 sekunder efter så det blir spännande att se om det kan bli ett svenskt banrekord i år.

1:a augusti är det dags för Copper Trail 7K där alla har en chans att vinna en bil från Kia. Loppet går runt Totthummeln och är inte så långt men när man står på starten på Åre Torg och blickar upp mot Totthummeln så förstår man att höjdmeterna kommer göra att det blir en utmaning ändå.

Swixsprinten (2 aug) är en fartfylld publikfriare som tar plats i parken inne i centrala Åre. Det är en kortbana med snäva kurvor som avslutas med en uppförsspurt upp till krönet av trapporna till torget. Tidskval följs av utslagsheat med fyra deltagare i varje. Det här är mer än actionpackat än alla andra löptillställningar i Sverige.

Veckan avslutas med huvudloppet KIA Fjällmaraton (4:e aug). 43 km, 2100 höjdmeter och en bana som går över tre fjäll. Den innehåller mycket tekniska partier och varierad terräng med start i Vålådalen och målgång i Trillevallen. Förra årets vinnare Andreas Svanebo gick i mål på tiden 3 timmar, 33 minuter och 9 sekunder. Tvåan Johan Lantz kände sig i strålande form och förutspådde vinnartid på under 3 timmar och 20 minuter i år.

Källa: Fjällmaraton