Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholm Pride 2018

Artisten Gunn Lundemo/Jasmine Kara med mikrofon och regnbågsflagga. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Gunn Lundemo/Jasmine Kara. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På onsdagen var det invigning av årets Stockholm Pride. Det var både allvar och fest med olika artister. Tove Styrke fick avsluta dagen.

Igår på onsdagen var det årets invigning av Stockholm Pride som i år för tredje gången även firar EoroPride. Invigningen skedde på Stora scenen i Pride Park, som i vanlig ordning numera huserar på Östermalms idrottsplats bredvid Stockholms Stadion. Den drog igång klockan 19. Vid den tiden hade den värsta hettan lagt sig så det var perfekt festivalväder. Inne på festivalområdet kunde man avnjuta mat och dryck, både champagne och öl.

Som vanligt vid invigningen av Stockholm Pride var det en blandning av både fest och allvar. Vi blev påminda om att i flera länder så är det otänkbart att hålla en sådan här festival. De som skulle våga sig dit skulle riskera både fängelse och misshandel, och i värsta fall döden. I elva länder är det dödsstraff på homosexualitet. Så den här festivalen är för de som inte kan vara där. Och den är en motståndshandling mot hbtq-hat och nazism. Festivalen inleddes med att Pride delade ut en rosa tistel till Polismyndigheten för deras beslut att ge Nordiska Motståndsrörelsen tillstånd att sätta upp ett tält bredvid RFSL:s tält i Almedalen i somras. Till polisens heder så skickade de faktiskt en representant för att ta emot priset. De flesta vinnare av Rosa tisteln, eller liknande priser i andra sammanhang, brukar inte vilja dyka upp och ta emot priset, av förklarliga skäl.

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård var där och höll tal också. Hon presenterades som ”The mayor of Stockholm”. Alla tal hölls på engelska på grund av Europride. Då ska det vara mer internationellt. Karin Wanngård höll ett brandtal för Stockholm, om hur varmt, öppet och tolerant det är. Efter henne dök det upp två stora idrottsprofiler på scenen, Anja Pärsson och Pia Sundhage. Anja Pärsson pratade om hur hennes liv förändrades efter att hon kom ut i programmet Sommar och en solskenshistoria om tolerans. Pia Sundhage pratade om att hon hittills endast engagerat sig i kampen för flickors och kvinnors rätt att spela fotboll, men nu ska hon börja engagera sig i hbtq-kampen.

Men det var som sagt fest också med olika artister. Bland annat fick vi se tre transor göra ännu en cover på Weather Girls gamla slagdänga ”It´s raining men”, en av dem utklädd till Conchita. Den riktiga Conchita kommer till festivalen på lördag. Vidare fick vi höra Abba-museets kör framföra några Abba-klassiker, såsom ”Waterloo”, ”Dancing queen” och ”Take a chance on me” klädda i blåvita scenkläder.

Efter en timmes paus, då vi kunde gå och lyssna på stand-up, (Och det var skönt att få sitta ner efter att ha stått framför scenen en timme.) fick vi en 20 minuters show med Gunn Lundemo. Hon är även känd som Jasmine Kara. Efter att hon spelat några discolåtar så fick vi höra ett tal om självmord bland unga människor, i synnerhet transpersoner. Bland dem så har 50% övervägt självmord.

Kvällen avslutades med ett uppträdande av Tove Styrke.