Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Prisade Kerstin Avemo får GöteborgsOperan som hemmascen

Kerstin Avemo i La traviata på GöteborgsOperan 2017. I bakgrunden Åke Zetterström. Foto: Mats Bäcker
Kerstin Avemo i La traviata på GöteborgsOperan 2017. I bakgrunden Åke Zetterström. Foto: Mats Bäcker

GöteborgsOperan blir den hyllade koloratursopranen Kerstin Avemos hemmascen de närmaste tre åren.

– På GöteborgsOperan finns en otroligt positiv och peppande ensemblekänsla som gör att man vågar ge det lilla extra som gör en riktigt bra föreställning exceptionell. Scenen har länge känts som hemma men nu blir den det verkligen på riktigt, säger hon.

Operasångerskan Kerstin Avemo är internationellt efterfrågad och prisbelönt, verksam över hela Europa. På GöteborgsOperan debuterade hon 2002 med titelrollen i Alban Bergs Lulu – en sensationell insats för vilken hon fick både Svenska Dagbladets operapris och Tidskriften Operas pris. Hon är inte bara erkänd för hyllade rollprestationer – moderna kompositörer har utgått från Kerstin Avemos unikt klara, höga sopran för att ge färg åt nyskrivna verk.

Från och med hösten 2018, och tre säsonger framåt, är Kerstin Avemo knuten till GöteborgsOperan.

– Det känns fantastiskt. Att äntligen få en kontinuitet i samarbetet med en operascen är både en lyx och en trygghet. I den tryggheten hoppas jag kunna utmana mig själv ännu mer både vad gäller repertoar och utövande. Akustiken är fantastisk – kanske bäst i Sverige – och göteborgarnas stolthet över sitt operahus är väldigt inspirerande, säger Kerstin Avemo.

Stephen Langridge, GöteborgOperans konstnärlige ledare Opera/drama, ser fram emot samarbetet:

– Kerstin Avemo är en av Europas mest framstående operasångare, alltid totalt övertygande musikaliskt, vokalt och sceniskt. Göteborgspubliken känner väl till hennes arbete – senast hennes djupt berörande porträtt av Violetta i La traviata 2017. Vi är jätteglada över att hon kommer att utforska en rad roller, både välkända och ovanliga, hos oss de närmaste tre åren.

Första projektet blir ett nytt samarbete med regissören David Radok när Bohuslav Martinůs Nyckeln till drömmarna (som sätts upp för allra första gången) kombineras med Francis Poulencs krävande Vox humana (premiär 13 april 2019).

– Jag ser enormt mycket fram emot att få jobba med David Radok igen. Han har en sällsynt förmåga att förstå och synliggöra känslomässiga förlopp på scenen. I Vox humana är det bara jag på scenen och orkestern i diket som berättar historien. Det är en utmaning olik allt jag tidigare gjort. Lika intim som expansiv. Lika realistisk som drömsk. Jag kan faktiskt inte bärga mig, säger Kerstin Avemo.

På GöteborgsOperan har Kerstin Avemo även setts i Lucia di Lammermoor (2011), I Capuleti e i Montecchi (2012), Orfeus och Eurydike (2014). Hon har medverkat i filmen Casanova Variations med John Malkovich (2014) och i Kristian Petris dramatisering av Leif GW Perssons Den döende detektiven (2017). 2016 tilldelades Kerstin Avemo H.M. Konungens medalj Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser som operasångerska.

Källa: GöteborgsOperan