javplatform

Fjällmaraton-veckans mest fartfyllda tävling

Inlagd av on aug 3rd, 2018 Sparad i Sport. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Löpartävling. Foto: Fjällmaraton

Foto: Fjällmaraton

 

2 augusti – Swix-sprinten

Swix-sprinten som är det mest fartfyllda och händelserika racet under Kia Fjällmaratonveckan tog i år plats i Åre Park mitt i byn. Banan är ca 300 meter lång med svaga upp- och nedförssektioner, den avslutades i år med en kortare stentrappa som det gällde att inte ramla i. Underlaget är mestadels gräs men den sista raksträckan är grus.

Swix-sprinten är kanske det mest publikvänliga eventet under KIA Fjällmaratonveckan och det var många åskådare som tagit sig till centrala Åre för att bevittna de rafflande finalerna med fyra tävlande i varje heat. Deltagarna ger bokstavligen allt och vinnaren är aldrig klar förrän första man är över mållinjen.

Efter några heat är det tydligt att det här är de unga längdåkarnas tävling. De verkar ha enormt explosiva ben och kan stå emot mjölksyran när de totalt laddar ur i den korta banan. I damklassen vann 17-åriga Tilde Bångman från Offerdal som är en av Sveriges mest lovande juniorer inom längdskidåkning och tvåa var Wenche Snildalsi från Snillfjord i Norge som är ett av vårt grannlands stora längdlöften.

I herrklassen segrade Vincent Johnson från Matfors, också han längdåkare och blott 16 år gammal. Tvåan Gustav Aflodal från Offerdal överraskade många genom att tävla i ett par fotbollsskor för att få grepp på gräsmattan i Åre park.

Idag, fredag, är det vilodag för många av deltagarna i Fjällmaratonveckan när de laddar upp för det avslutande loppet KIA Fjällmaraton med distansen 43 km och 2100 höjdmeter.

Källa: Fjällmaraton

Kommentarer är avstängda