Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Andre Vollan Johansson och Jennifer Asp segrade i ett internationellt späckat startfält i BUFF Bydalsfjällen med totalt 15 nationaliteter representerade

Löparna på väg upp mot fjället under den första stigningen efter starten. Foto Henrik Alvstråle
Löparna på väg upp mot fjället under den första stigningen efter starten. Foto Henrik Alvstråle

Återigen visar sig BUFF Fjällmaraton Bydalsfjällen vara ett mycket utmanande och mäktigt lopp. Med tuff terräng, sina 2900 höjdmeter och 50 km vackra vyer, kombinerat med snabbt skiftande väder är det ett av Sveriges tuffaste lopp. Idag bjöds löparna dessutom på en på en extra rejäl utmaning med kraftig blåst och stundtals ihållande regn.

Andre Vollan Johansson, Ammarnäs IF segrade i herrklassen på 5:35:49. På damsidan var Jennifer Asp, Vivobarefoot snabbast på tiden 5:57:05.

Efter målgång så berättar Jennifer Asp om dagens lopp och sin kärlek till bergen. Hon brister ut i ett ”herrejävlagud” och pratar om smärtan i fötter och trots stundtals tuffa stunder finns alltid kärlek till bergen som alltid över är över förväntan. –Det är alltid roligare än vad jag trott, och det är ju bra det i och för sig.På frågan om Jennifer kommer tillbaka svarar hon: -Givetvis, jag ska ju under fem timmar.

Den långa banan startar i Bydalen, går över Västerfjället ner till Mårdsundsbodarna, tillbaka till Bydalen, vidare bort och över Drommen, upp i Jämtlands kanske mest spektakulära ravin – Dromskåran, bort till Falkfångarfjället och åter upp över Drommen innan målet i Höglekardalen.

Det finns även ett kortare banalternativ på 22 kilometer och ca 1100 höjdmeter i Buff Bydalsfjällen. Banan utgör första delen av långa banan. Snabbast här var Björn Sandström på 1:58:35 och Lena Gavelin på 2:20:37.

Totalt kom hela 417 löpare till start, 171 startade på långa banan och 246 på korta banan.

Ett roligt inslag i årets arrangemang är den kraftigt internationella spridningen, med inslag av deltagare från Malaysia, Belgien, Frankrike, Australien, Holland, Storbritannien, Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Schweiz, Ungern, Österrike och Irland.

Källa: Fjällmaraton