Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Örebro – årets hållbara skolmatskommun

Örebro slott. Foto: Nick Lott
Foto: Nick Lott

Nu är det avgjort. Örebro kommun är bäst i Sverige 2018 på att göra hållbar skolmat. Priset delades ut av Världsnaturfonden WWF på White Guide Junior-galan i Göteborg den 18 september. 

– Vi tycker den här utnämningen är ett bra sätt att nå ut till en väldigt viktig del av matsverige. Vi vill uppmärksamma dessa ofta anonyma hjältar i skolköken och i kommunen som lyfter skolmatens hållbarhet. Vi vill också visa att det går att äta mat som är färgglad, näringsrik, smakar fantastiskt och samtidigt är bra för planeten, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF.

Under White Guide Junior- och White Guide Senior galan delades priser ut till 13 olika kategorier till skolor, förskolor, kommuner och seniorboenden. Kategorin Årets hållbara skolmatskommun presenterades i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

Motiveringen till att Örebro kommun vann priset löd: ”För att ni har modet att sätta skyhöga mål, kompetensen att strukturera ert arbete och den tonsäkerhet som krävs för att förmedla er gröna glöd till alla som bor och äter i er kommun.

Utmärkelsen riktar sig till kommuner som är duktiga på hållbarhet över hela skolmatskedjan och utgår från fyra områden; klimat, schysst mat, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat.

–WWF och White Guide Junior väljer med detta pris att rikta rampljuset på kommunpolitikerna i Sverige. Det är ett sätt att se till att de tar ansvar för och engagerar sig för skolmåltiderna i sin kommun, säger Pär Bergkvist, initiativtagare för White Guide Junior.

Syftet med White Guide Juniors utdelning av priser är att höja kvalitén på maten som serveras i skolorna i Sverige. Genom att lyfta fram och sprida goda exempel från skolmatssverige är målet att inspirera till utveckling.

White Guide Junior belönar bland andra skolor som lyckas med samarbetet kring skolmaten, där kostchefen och kockarna krokar arm med lärare, rektorer och eleverna själva och på så sätt kopplar ihop pedagogik och gastronomi.

Följande kommuner var i år nominerade till Årets hållbara skolmatskommun: 
Arboga, Borlänge, Haninge, Karlstad, Kil, Lidköping, Linköping, Motala, Tingsryd, Örebro.

Årets hållbara skolmatskommun 2017:
Karlstad

Källa: WWF