Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bergmanåret fortsätter i SVT

Ingmar Bergman med projektor. Foto: SVT
Foto: SVT

I höst fortsätter Bergmanåret med filmer och flera nyproducerade dokumentärer, däribland ”Den obesegrade kvinnligheten” om Gun Bergman som Ingmar Bergman aldrig skulle kunna glömma och ”L136 ”, en dokumentär av Kristian Petri med unikt material från inspelningen av Nattvardsgästerna. Dessutom visas en lång version av Jane Magnussons Bergmandokumentär som hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes.

-Vi vill både ge en ny generation chans att upptäcka regissören och de inbitna Bergmanfansen en möjlighet att möta honom och hans verk i ett nytt ljus, säger Marie Nyreröd som är projektledare för Bergmansatsningen.

Hösten ser ut så här:
Den obesegrade kvinnligheten och filmen Trolösa
I september 1949 lämnade Ingmar Bergman fru och fem barn och rymde till Paris med sin nya kvinna, Gun. Det blev början på en passionerad kärleksaffär, ett uppslitande svartsjukedrama och ett nytt tema i Bergmans filmer. I Marie Nyreröds nya dokumentär Den obesegrade kvinnligheten lär vi känna den självständiga och färgstarka Gun och får möta hennes och Ingmars son, Ingmar Bergman Jr. Efter dokumentären visas filmen Trolösa, som är Bergmans version av förhållandet med Gun.
SVT2 lördag 13 oktober kl 19.00: Den obesegrade kvinnligheten – en film om Gun Bergman
SVT2 lördag 13 oktober kl 20.20: Trolösa

Höstsonaten
Höstsonaten är filmen som blev det enda samarbetet mellan Sveriges två stora Bergman – Ingrid och Ingmar. Ingrid Bergman spelar den framgångsrika konsertpianisten som satt karriären framför moderskapet. Här möter hon sina vuxna döttrar, spelade av Liv Ullmann och Lena Nyman. I Kulturstudion dagen efter sänds Höstsonaten tolkad som opera från Helsingfors. Anne Sofie von Otter och Erika Sunnegårdh gör rollerna som mor och dotter till nyskriven musik av Sebastian Fagerlund.
SVT2 fredag 9 november kl 21.45: Höstsonaten
SVT2 lördag 10 november kl 19.00: Kulturstudion/Höstsonaten som opera

L136 – ny dokumentär av Kristian Petri
Kristian Petris dokumentär L136 visar material från inspelningen av Nattvardsgästerna. Det är en unik ingång till vänskapen och arbetsrelationen mellan Vilgot Sjöman och Ingmar Bergman. En film om tvivel, skapande och livets stora frågor. I dokumentären ger Jonas Karlsson och Henrik Dorsin röst åt Bergman och Sjöman.
SVT2 fredag 16 november kl 20.00: K special : L136
SVT2 fredag 16 november kl 21.45: Nattvardsgästerna

Den goda viljan och Persona
I november sänds serien Den goda viljan i fyra episoder. Ingmar Bergmans manus handlar om hans föräldrar och Bille August regisserade. Den film som Ingmar Bergman själv värderade högst av alla sina filmer var Persona från 1966. Under inspelningen mötte han Liv Ullmann, som blev hans nya partner. SVT visar Persona på Liv Ullmanns 80-årsdag den 16 december.

Bergman – ett liv i fyra akter
Ingmar Bergman är en av de mest hyllade, mångfacetterade och produktiva konstnärerna någonsin, men likväl en person med många, ibland okända, problematiska karaktärsdrag. Om alla dessa sidor handlar Jane Magnussons serie som sänds i fyra delar under julen 2018.

Saraband
Bergmanåret i SVT avslutas med Saraband från 2003. Det blev också avslutningen på Ingmar Bergmans yrkesliv. Efter Saraband visas det tacktal som Bergman höll till sina medarbetare sin allra sista regidag.

Källa: SVT