Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Slutgiltigt resultat för Skolval 2018

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har i uppdrag av regeringen att förbereda och samordna Skolval 2018 och 2019 genom Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige. Samarbetsmyndigheter är Valmyndigheten och Skolverket.

Under perioden 27/8–7/9 har 391 045 elever röstat i Skolval 2018. Nu har 1 528 skolor rapporterat in godkända resultat och valdeltagandet var 79,8 procent.

– Valdeltagandet i årets skolval till riksdagen har varit större än tidigare år och fler elever har deltagit, det är mycket glädjande. Nu börjar arbetet med att engagera elever och skolor att anmäla sig till skolval för Europaparlamentsvalet i maj 2019. Där har det tidigare varit lägre valdeltagande bland eleverna och färre skolor som varit med. Därför är det ännu viktigare att skolor tar krafttag och arbetar med demokratiuppdraget också när det gäller EU-frågor, säger Lena Nyberg, generaldirektör MUCF.

– Det är väldigt kul att årets skolval har fått sådan stor genomslagskraft i media. Att ungas röster och politiska engagemang fått ta plats i samhällsdebatten tycker vi är fantastiskt. Eftersom det är valår och även skolval nästa år hoppas vi på ett fortsatt stort intresse för demokratins processer, säger Jill Vennelin, projektledare på Skolval 2018.

Slutgiltigt resultat Skolval 2018

Nedan följer det slutgiltiga valresultatet för Skolval 2018.

Moderaterna 21,23 %

Socialdemokraterna 19,53 %

Sverigedemokraterna 15,5 %

Centerpartiet 12,15 %

Miljöpartiet 10,27 %

Vänsterpartiet 8,99 %

Liberalerna 5,04 %

Kristdemokraterna 3,96 %

Feministiskt initiativ 1,78 %

Övriga 1,55 %

Här tar du del av valresultatet www.skolval2018.se. Valresultatet finns både på nationell nivå och uppdelat på län, kommun och enskild skola.

När anmälan till Skolval 2018 stängde var över 1 700 skolor och nästan 600 000 elever anmälda. Det innefattar även elever utanför den primära målgruppen som är elever i årskurs 7–9 och gymnasiet. I Skolval 2018 har 8 av 10 elever i målgruppen årskurs 7–9 och gymnasiet gått i en skola som arrangerat skolval.

Fakta Skolval
Skolval arrangeras lokalt av elever eller av elever och lärare tillsammans. Satsningen riktar sig till årskurs 7–9 och gymnasiet. Det arrangeras av elever eller elever och skolpersonal tillsammans på skolorna, ofta genom en elevkår eller en annan skolförening. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlängd, valurnor och rösträknare. Skolval ger elever möjlighet att bilda sin egen politiska uppfattning och formulera åsikter, ta ställning för ett politiskt parti och samtidigt lära sig om den demokratiska processen. För en skola är det en bra metod att ta sig an sitt demokratiuppdrag. Skolval är mer än själva valdagen och många skolor ordnar aktiviteter som debatter, temadagar och studiebesök.

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor