Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Inga onödiga nummerlappar på TCS Lidingöloppet

Startplatsen Lidingöloppet.Foto: Lidingöloppet
Foto: Lidingöloppet

TCS Lidingöloppet inför en rad förändringar som syftar till att göra arrangemanget ännu bättre i hållbarhetsperspektiv. Nummerlappen skrivs ut på plats när löparen ska hämta den, och en app ersätter tryckt material som startbevis, kartor och besöksguider.

På det här sättet sparar vi in minst 100 000 exemplar av olika trycksaker, säger Tomas Hoszek som är generalsekreterare på Lidingöloppet.

– I ett lopp av den här storleken är det alltid cirka tio procent av deltagarna som inte kommer till start. Nu behöver inte deras nummerlappar tryckas och inga kuvert används överhuvudtaget, berättar Tomas Hoszek.

All information går ut antingen på mejl eller finns i appen TCS Lidingöloppet.

– Genom att använda digital information är det cirka 40 000 startbevis, 17 000 besöksguider och 40 000 kartor som inte behöver tryckas och transporteras i år. Det ska bli spännande att se hur detta tas emot, säger Tomas Hoszek.

P-avgift ska minska biltrafiken

För att minska biltrafiken ute på Lidingö under Lidingöloppshelgen, införs en parkeringsavgift på 60 kr per dygn varav hälften skänks till Cancerfonden.

– Det är ett sätt för oss att uppmuntra besökare att ta gratisbussarna från Ropsten till Lidingövallen och låta bilen stå, säger Tomas Hoszek.

TCS Lidingöloppet ansöker varje år om Håll Sverige Rent-certifiering.

– Det ställer krav på att vi arbetar aktivt med mat, transporter och nedskräpning. Maten i serveringarna är klimatberäknad för att kunden ska kunna se hur rätten påverkar klimatet, vi erbjuder också vegetarisk mat. Löparna är generellt väldigt duktiga på att inte skräpa ner och vi har många funktionärer längs banan och på arenan med uppgift att hålla rent, säger Tomas Hoszek.

Insamling till Fritidsbanken

Under TCS Lidingöloppshelgen sker i samarbete med Santander Consumer Bank en insamling av begagnad sport- och friluftsutrustning till förmån för Fritidsbanken. Det är en ideell och oberoende organisation som lånar ut utrustning gratis för att fler ska ha möjlighet att prova på olika idrotter och friluftsaktiviteter.

– Vi hoppas att många deltagare och Lidingöbor ska passa på att rensa i sina förråd och skänka det som inte längre används. Det här är ett sätt att främja både hållbarhet och möjligheten för fler att prova på idrott som vi verkligen uppmuntrar, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på Lidingöloppet.

Under TCS Lidingöloppshelgen 28–30 september kan begagnad sport- och friluftsutrustning lämnas i särskilda insamlingslådor på Grönsta gärde.

Källa: Lidingöloppet