Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Teckenspråksgestaltade visningar på Historiska museet

Tyst Teaters skådespelare Mette Marqvardsen gör en teckenspråksgestaltad visning i utställningen ”Sveriges historia” på Historiska museet. Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer.
Tyst Teaters skådespelare Mette Marqvardsen gör en teckenspråksgestaltad visning i utställningen ”Sveriges historia” på Historiska museet. Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer.

Under oktober och november erbjuder Historiska museet teckenspråksgestaltade visningar i utställningen ”Sveriges historia” i samarbete med Riksteaterns Tyst Teater.

– Historiska museet är till för alla och genom samarbetet med Tyst Teater kan vi erbjuda en fin och speciell upplevelse av utställningen ”Sveriges historia” för de som använder teckenspråk, säger Katherine Hauptman, chef för Historiska museet.

Utställningen ”Sveriges historia” visar ett koncentrat av händelser och livsöden från 1000-talet och fram till i dag. Inflytelserika män och kvinnor lyfts fram, liksom klasskämpar, minoritetsgrupper och immigranter som alla har satt avtryck i historien. Tyst Teaters skådespelare Mette Marqvardsen har i samarbete med Historiska museets pedagog Elisabet Ryd, valt ut händelser och levnadsöden ur historien som hon gestaltar i visningen ”Bland riddare, helgon och häxor”.

– Vi är glada över att få ta plats på Historiska museet och ge döva och hörselskadade tillgång till de historiska berättelser som finns där på teckenspråk, och göra dem ännu mer spännande i dramatiserad form, säger Mindy Drapsa tf. konstnärlig ledare för Tyst Teater.

Utställningen består av tio scener, en från varje århundrade. Genom utställningen löper en tidslinje där varje århundrade presenteras. Mette Marqvardsen tar med besökarna runt i ”Sveriges historia” och låter dem möta personer från olika tider. Var det farligt att arbeta som riddare under 1200-talet? Vart reste heliga Birgitta? Och hur gjorde en adelsdam sig redo för en fest för trehundra år sedan?

Speldatum:
Oktober: ons 17 okt kl. 18.15, lör 20 okt kl. 14, ons 24 okt kl. 18.15, lör 27 okt kl. 14
November: ons 21 nov kl. 18.15, lör 24 nov kl. 14, sön 25 nov kl. 14, ons 28 nov kl. 18.15
Visningarna är kostnadsfria. För skolor och grupper finns möjlighet att boka en egen visning.
Plats: Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm

Källa: Historiska museet