javplatform

FORDRINGS-ÄGARE

Inlagd av on okt 10th, 2018 Sparad i Kultur. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Två skådespelare på scen. Foto: Teater Galeasen

Foto: Teater Galeasen

Av August Strindberg
Regi Johan Wahlström
På Teater Galeasen
Premiär 12 oktober 2018

Fordringsägare är ett triangeldrama mellan en kvinna och två män. Den nuvarande maken, konstnären Adolf, vet först inte vem den främmande mannen är som ställer frågor om hans äktenskap med Tekla. Det visar sig vara hustruns före detta man, Gustav, som känner sig förorättad av henne och därför har uppsökt paret för att hämnas. Gustav triggar Adolfs pyrande tvivel i syfte att splittra dem, vilket sätter igång en komplex spiral av kärlek, svartsjuka och hämndbegär.

 

Det finns en tidlös relationsdramatik i Strindbergs text, en omedelbarhet liksom bortom de förgrovade genuskoderna och sin tragikomiska patriarkalism. Något dråpligt mänskligt lyser fram och säger också något intressant om dramatikerns komplexa förhållande till sina roller. Själv ansåg Strindberg att just Fordringsägare var ett storslaget och djärvt sorgespel, han skrev stycket 1889 alldeles efter Fröken Julie.

 

Fordringsägare är en pjäs för var och en som intresserar sig för relationer – för bekräftelsebehovens och stolthetens konster.

 

Föreställningen sker i samarbete med Dramaten. Spelas mån och ons kl 19, lör och sön kl 16, t.o.m. 18 november.

 

Med Anders Berg, Carl Magnus Dellow, Lina Englund

Rum Joakim Bayoumi Karlsson

Ljus Jonatan Winbo

Kostym Matilda Hyttsten

Mask Anna Olofson

Musik Fabian Grytt

Källa: Teater Galeasen

Kommentarer är avstängda