javplatform

GöteborgsOperan beställer stort operaverk av kompositör Paula af Malmborg Ward och librettist Kerstin Perski

Inlagd av on okt 11th, 2018 Sparad i Kultur. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Paula af Malmborg Ward, kompositör och Kerstin Perski, librettist. Foto: Camilla Simonson

Paula af Malmborg Ward, kompositör och Kerstin Perski, librettist. Foto: Camilla Simonson

När GöteborgsOperan nu beställer ett nytt svenskt operaverk utlovas en fascinerande historia som dundrar rakt in i vår samtid. När en stjärnkirurg manipulerar sin omgivning väcks frågor: Hur långt kan lögner bära en människa och vad gör du när någon i din närhet är en mytoman?

Kompositören Paula af Malmborg Ward och Kerstin Perski, dramatiker, librettist och författare, arbetar just nu med ett nytt operaverk för GöteborgsOperan, med urpremiär våren 2021.

Arbetsnamnet är Mytomania, med ett tema som Paula af Malmborg Ward och Kerstin Perski burit med sig länge.
– Vår tid är manisk på myter. Det är som att vi alla har behov av mytomaner och av att försköna verkligheten. Få livet att ”slå ut i färg”. Vi vill gärna bli lurade. Alla har vi väl varit med om att kärleken till någon gör att man inte vill se det man ser, säger Kerstin Perski, som bland annat skrivit librettot till GöteborgsOperans förra stora beställningsverk Notorious (2015/2016) med musik av Hans Gefors.

– Vi strävar efter kickar och blundar lätt för konsekvenserna. Förträngningsmekanismer och förskjutning av verkligheter syns i samhället i stort men också på nära håll. När blir glömska förträngning? När blir förträngning till lögn? Hur långt kan lögnen leda, säger Paula af Malmborg Ward.

Den charmiga och framgångsrika ”svindlaren” är en karaktär som fascinerar, blir till löpsedlar, böcker och dokumentärer – och nu alltså opera.

– Det är med stolthet och entusiasm som GöteborgsOperan beställer ett stort verk av teamet Paula af Malmborg Ward och Kerstin Perski. Att operan har urpremiär 2021, samma år som Göteborgs stad fyller 400 år, är extra roligt, eftersom kompositören Paula af Malmborg Ward bor och är verksam här. Tematiken – sanning, lögner, fantasi och bedrägeri – har sysselsatt människan i alla tider, men i vår förvirrade värld, som domineras av ett slags spegellabyrint av fake news, är ämnet mer brännande än någonsin, säger Stephen Langridge, konstnärlig ledare för opera/drama.

Vad kan avslöjas redan nu om handlingen?
En gift stjärnkirurg träffar en annan kvinna och passionen drar in de tre personerna i ett triangeldrama där alla tvingas ljuga. Objektet för de båda kvinnornas kärlek är en offentligt hyllad man – men vem är han bakom den framgångsrika ytan och vad döljer sig bakom hans motsägelsefulla beteende? Vilken roll spelar lögnen i en narcissistisk tid där vi börjat tro att det ouppnåeliga kan vara inom räckhåll? När sanningen gör sig gällande – vem vågar avslöja en lögnare som alla till varje pris vill tro på?

Paula af Malmborg Ward och Kerstin Perski har arbetat tätt tillsammans förut, och visste redan efter urpremiären av Ärret (Vadstena Akademien 2004) att de ville göra något ihop med ”svindlaren” som central gestalt.

Kerstin Perski är verksam som dramatiker, librettist, författare och frilansande dramaturg både i Sverige och internationellt sedan 1988.

Paula af Malmborg Ward är kompositör och skriver orkesterverk, kammarmusikstycken och scenmusik, men även musik för tv. 2018 fick hon Göteborgs Stads förtjänsttecken.

Mytomania (arbetsnamn) kommer att uruppföras på Stora scen våren 2021, innehålla fem större roller, GöteborgsOperans orkester, kör och statister. Sjungs på svenska.

Källa: GöteborgsOperan

Kommentarer är avstängda