javplatform

Chokladfestivalen: Cup Cake-tävling m.m.

Inlagd av on okt 14th, 2018 Sparad i Nöje. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Vid Baktorget. Bord med bullar och baktillbehör. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Vid Baktorget. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Under lördagen besökte vi Chokladfestivalen igen och provade olika goda chokladsorter och glass. Under helgen pågår även Roy Fares Trophy, en tävling för bakentusiaster.

Mässan Bak & Choklad fortsatte under helgen. Vi besökte den även på lördagen och gjorde fler provningar. Under hela lördagen pågick Roy Fares Trophy. På lördagen bestod den i att tolv stycken barn i fjortonårsåldern fick baka cup cake och bli bedömda av en jury. I juryn satt bland annat Roy Fares själv och Viktor från popduon Samir & Viktor. Vinnare blev Majken Esse med en cup cake inspirerad av Galapagos-öarna.

Man kunde även beskåda och köpa chokladskulpturer skapade av elever på YH Bageri & Konditor i Kristianstad. De var väldigt konstnärligt gjorda. De flesta föreställde olika sagofigurer eller seriefigurer, tillverkade av enbart choklad och chokladfärg. Varje staty var cirka en halvmeter hög och vägde några hekto. Vid lunchtid på lördagen var de flesta sålda. Priserna låg på 300-400 kronor.

Förutom choklad och chokladskulpturer så kan man även skapa böcker om choklad. Vi pratade med Gustaf Mabrouk som just kommit ut med boken ”Chokladmakarens handbok” som vänder sig ”till alla som älskar choklad”. Den innehåller olika chokladrecept och beskriver hur man tillverkar choklad från böna till kaka.

Majken, vinnare i Cup Cake-tävlingen. Håller upp pokal. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion.

Majken, vinnare i Cup Cake-tävlingen. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion.

Zebeda är ett chokladföretag som funnits i 19 år. De har varit med på varje chokladfestival. Där fick vi prova en god choklad hallon och acaibär, och även en 82-procentig choklad från Dominikanska republiken som trots sin höga kakao-halt inte alls var bitter utan mjuk och fyllig i smaken. Chokladmästaren Eric Zebeda sa att det är för att den innehåller mycket äkta kakaosmör.

Förutom en massa god choklad fanns det också färskt bröd och glass. Vid Baktorget kunde man se på när bagarna gjorde brödet och sedan köpa det färskt. Det fanns även kanelbullar och kardemummabullar. I glassväg vände vi oss till Kalasglass som sålde glass av hög kvalitet. Den hade fin och krämig smak. Glassen Mandelkaka med skogsbär var intressant, lite udda sort. Vi provade även Hasselnöt och Saffran. De smakade verkligen hasselnöt respektive saffran. De gör även specialsmaker på beställning. Den mest udda beställning de fått in är vitlöksglass. Det var restaurangen Bröderna Ohlsson som beställde det.

Chokladbönor. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion.

Efter att ha provat en massa glass och choklad så är det gott med någonting att dricka. Stockholmsmässan hade satt upp en stor vinbar vid ena väggen. Dit var det flera meter kö hela dagen. Inte förrän strax före stängning hade det lugnat ner sig så pass så att det gick att få göra en intervju och en provning. De sålde väldigt mycket mousserande och rosé, trots att det inte är säsong för det längre, till alla chokladentusiaster. Vi provade Crémant de Bourgogne. Den var väldigt torr och frisk men med grund eftersmak. Priset på bolaget ligger på 150 kronor. Crémant betyder alltså att det är mousserande från Frankrike men inte från Champagne.

Bredvid vinbaren hade Amarula en egen monter där de marknadsförde egna Amarula-drinkar, bland annat ”Amarula Colada Slush”, som Pina Colada med Amarula i. Amarulan tillförde en krämighet. Sedan hade de också en shot som hette ”Mentarula Shot”. Den serverades i små shotsglas delade på mitten. I ena halvan häller man i Amarula och i andra halvan Brancamenta. Det är en dryck med stark smak av pepparmint. Pepparmintsmaken kontrasterade mot den krämiga Amarulan. Det blir riktigt gott tillsammans.

Det var allt som vi hann med men Chokladfestivalen har även öppet på söndagen. Då kan man gå dit och botanisera vidare.

Kommentarer är avstängda