javplatform

Efter sommarens värmebölja: Ingen ersättning för höga temperaturer i lägenheten

Inlagd av on okt 15th, 2018 Sparad i Inrikes. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Innergård med träd.Foto: SBC

Foto: SBC

Sommarens hetta har resulterat i mängder av klagomål gällande höga temperaturer i lägenheter runt om i landet. Hur varmt får det egentligen vara i en lägenhet och har man som bostadsrättsägare rätt till ersättning i efterhand? SBCs experter reder ut vad som gäller och tipsar om hur bostadsrättsföreningar kan jobba för att förebygga liknande problem i framtiden. 

Sommarens värmebölja var för många efterlängtad i vårt annars så svala land. Värmen resulterade dock inte enbart i glädje. I samband med att temperaturen steg och fläktarna sålde slut i hela landet ökade värmen även inomhus markant. Enligt Folkhälsomyndigheten är den rekommenderade lufttemperaturen i lägenheter mellan 20 till 23 grader. Överstiger temperaturen 23 grader bör åtgärder vidtas. Möjligheterna för detta är dock begränsade och rekordvärmen lamslog många bostadsrättsföreningar och hyresvärdar runt om i landet.

– Det som kan göras i dessa situationer är att vädra så mycket det går i första hand. Fastighetsägaren kan sätta in åtgärder centralt i huset, då i form av centrala kylaggregat. Det är är dock något som oftast kräver bygglov och är förknippat med större investeringar. Om man som lägenhetsinnehavare vill installera en fast AC-anläggning ska man prata med fastighetsägaren. Installationen kan, beroende hur den görs, påverka husets ventilationssystem och det ansvarar föreningen för. Numera finns det istället portabla AC-aggregat som går utmärkt att använda i sin egen lägenhet, säger Nina Wahlberg, Affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

I sviterna av sommarens rekordvärme har SBC fått många frågor huruvida man som bostadsrättsägare har rätt till ersättning från sin förening eller inte. Svaret är att det i dagsläget inte finns något fall som lett till en hyres- eller avgiftsreduktion. Det kan däremot komma att ändras i framtiden då extremväder förväntas bli allt vanligare. Både bostadsrättsföreningar och fastighetsägare bör därför arbeta proaktivt för att undvika framtida värmeproblem.  

– Hyreslagen ger hyresgäster större rätt till hyresreduktion än vad bostadsrättslagen gör. Detta eftersom bostadsrättslagen kräver vårdslöshet från föreningens sida för att reduktion av avgiften ska utgå. Sommarens värme i sig kan inte utgöra sådan vårdslöshet. Man kan söka ledning i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men de gäller inte vid en extrem vädersituation, som sommarens värme får ses som, säger Stefan Lindberg, Affärsområdeschef juridik på SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum.

Nu går vi däremot mot kallare tider. I samband med väderomväxling blir det lätt kallt i lägenheten innan centralvärmen går igång. Det kyliga vädret är vanligare än värmebölja och nedan guidar SBC om hur du går tillväga när det blir kallt i din bostad.

SBCs guide för kalla lägenheter:
1. Se över dina element och hur värmeregleringen fungerar. Lufta elementen och se till att möbler och  gardiner inte blockerar elementens värmetillförsel.
2. Det är viktigt att snabbt klargöra hur kallt det är i lägenheten. För en tillförlitlig bedömning bör du mäta temperaturen en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.
3. Om temperaturen är under 20 grader ska du kontakta styrelsen eller hyresvärden. För att slippa bo i en kall lägenhet under flera dagar är det viktigt att styrelsen informeras tidigt. Oftast resulterar det i att ärendet hanetaras av en kunnig tekniker som kan lösa värmeproblemet.
4. Om värmeproblemet kvarstår under en längre period kan bostadsinnehavaren ha rätt till ekonomisk ersättning.

Källa: SBC

Kommentarer är avstängda