Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Flera nyupptäckta vrak undersöks kring Nationalstads-parken

Överväxt skeppsvrak. Fotograf: Jim Hansson, SMM
Fotograf: Jim Hansson, SMM

Marinarkeologer från Sjöhistoriska museet dyker den här veckan på flera nyupptäckta vrak kring Djurgården och Fjäderholmarna i Stockholm. Dokumentationen, den kulturhistoriska värderingen och beskrivningen av upplevelsevärdena kommer att ligga till grund för ny kunskap som ska spridas till allmänheten via två maritimhistoriska promenadstråk.

Det finns möjlighet att intervjua Sjöhistoriska museets marinarkeologer på plats under tisdag eftermiddag, den 16 oktober 2018, kontaktuppgifter nedan.

Kultur- och naturvärden inom Kungliga nationalstadsparken är relativt väl utforskade, medan det maritima kulturarvet, det vill säga spår av händelser och verksamheter med en maritim anknytning, inte är lika kända. Detta trots att sjövägen längs med och fram till det som idag är Nationalstadsparken har varit livligt trafikerad genom århundradena.

Länsstyrelsen Stockholm har tillsammans med Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer, identifierat ett 40-tal vrak längs Nationalparkens vattenstråk. Denna vecka dyker marinarkeologer från museet på de vrak som uppskattas ha störst kulturhistoriskt värde.

Syftet med inventeringen av Nationalstadsparkens maritima kulturarv och de pågående dykningarna är att få större kunskap om vad som döljer sig under vattenytan. Kunskap som i sin tur ska delges allmänheten, bland annat längs två nya promenadstråk som planeras utmed parkens strandlinje.

Källa: Sjöhistoriska museet