Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kronofogden flyttar ut jobb i landet

Kuvert från Kronofogden.  Foto: Kronofogden
Foto: Kronofogden

Falun, Gävle, Kalmar, Karlstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Visby och Östersund får nya jobb när Kronofogden flyttar verksamhet från Stockholm. – Flytten ligger i linje med regeringens önskemål att stärka den statliga närvaron utanför Stockholm och ger oss möjlighet att satsa på orter där vi har förutsättningar att utveckla vår verksamhet, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.

Kronofogden flyttar cirka 80 årsarbetskrafter från Stockholm till kontor i andra delar av landet. Beslutet är ett led i att fullgöra myndighetens uppdrag från regeringen om att öka antalet anställda utanför Stockholms län och innebär bland annat att kontoren i Handen och Täby avvecklas. Dessutom kommer verksamheten i Arvika, Hudiksvall och Mora att flyttas till närliggande orter.

– Vi satsar på orter där vi har förutsättningar för en långsiktigt bärkraftig verksamhet och där vi har viktiga samarbetspartners. På så vis kan vi ge bra service åt medborgarna och skapa samhällsnytta tillsammans med andra. På de orter som ska förstärkas börjar vi rekrytera direkt. Där verksamheten minskar eller upphör kommer medarbetarna att erbjudas anställning på annat kontor eller andra arbetsuppgifter, säger Eva Carlquist, produktionsdirektör och chef över de berörda verksamheterna.

Fakta – beslutet i korthet

I januari 2018 fick Kronofogden ett uppdrag från regeringen att pröva om verksamhet i Stockholms län kan lokaliseras till andra delar av landet. Efter att ha utrett frågan väljer nu myndigheten att flytta cirka 80 årsarbetskrafter till följande orter: Falun, Gävle, Kalmar, Karlstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Visby och Östersund. Hur många det blir till respektive ort är inte klart än.

I Stockholms län påverkas verksamhet i Sundbyberg, Täby och Handen. Kontoren i Täby och Handen upphör med all verksamhet senast den 31 december 2019 respektive den 31 juli 2020.

I omlokaliseringen utanför huvudstadsregionen berörs cirka 30 personer.

  • Verksamheten i Arvika flyttas till Karlstad senast den 30 september 2020.
  • Verksamheten i Mora flyttas till Falun senast den 31 december 2020.
  • Verksamheten i Hudiksvall flyttas till Gävle och Sundsvall senast den 31 mars 2021.

På Kronofogden arbetar cirka 2 200 personer. Myndigheten har i dag kontor på 37 orter i Sverige, från Malmö i söder till Haparanda i norr. Huvudkontoret finns i Sundbyberg. Tidigare i år har 35 årsarbetskrafter flyttats från Stockholm till Kristianstad, Luleå och Sundsvall enligt beslut från regeringen.

Källa: Kronofogden