Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Från direktör till barnboksförfattare – nu kommer Annika Billbergs andra bok

Annika Billberg. Foto Lena Larsson.
Annika Billberg. Foto Lena Larsson.

Hon var direktör på ett större företag när hon en dag tog beslutet att säga upp sig – för att skriva en barnbok. Nu kommer Annika Billberg med sin andra bok Tutte Brödsmula & Kalle Humla – Ett zurrigt höstlov och ångrar knappast sitt beslut att byta bana i livet.

– Drömmen om att skriva barnböcker har funnits länge, ända sedan jag var barn. När tillfället dök upp att ge ut den första boken så passade det bra in i resten av mitt liv, berättar Annika Billberg.

Annika Billberg är född 1975 i Östersund, uppvuxen i Jönköping men bor numera i Enebyberg, Stockholm. Hon har en bakgrund som ekonom, med en magisterexamen i företagsekonomi i bagaget, och hade jobbat som kommunikations- och marknadsdirektör på ett större företag i åtta år när hon tog beslutet att säga upp sig.

– Jag började känna mig färdig med storbolagslivet, berättar hon.

Numera varvar hon sitt författarskap med jobb som konsult, då hon hjälper företag främst på aktiemarknaden att kommunicera till sina målgrupper.

Hennes yrke som kommunikationsdirektör krävde ofta att hon formulerade sig i skrift, men hon har samtidigt längtat efter att få uttrycka sig i en skönlitterär form. I april kom hennes första bok om sina kära fantasifigurer Tutte Brödsmula och Kalle Humla, och nu är det alltså dags igen.

– Det är en enorm frihet och känsla av att släppa ut det kreativa inom mig. Med Tutte Brödsmula och Kalle Humla finns inga begränsningar. Vad som helst kan hända, konstaterar hon.

Att hon blev författare är delvis hennes farfars förtjänst.

– Farfar berättade om de här figurerna för mig och min syster. Att skriva ner och göra en historia av det blev mitt sätt att förverkliga en dröm och samtidigt låta farfars historier få ett eget liv.

I Tutte Brödsmula & Kalle Humla – Ett zurrigt höstlov har Lisa, huvudpersonen från En sagolik sommar, äntligen börjat i första klass. När det är dags för höstlov åker hon ensam till farmor och farfar. Hon hoppas på att få återse sina vänner Tutte Brödsmula och Kalle Humla – Tutte som är så liten att hon är mindre än en tändsticka och bor i farfars skrivbordslåda, och Kalle Humla som är en stor, rund humla som röker pipa och bär hatt.

Höstlovet visar sig bli ett enda stort äventyr från början till slut, eftersom Tutte Brödsmula och Kalle Humla gärna hjälper till med allt möjligt – som att göra Lisas skrivläxa och hjälpa farfar att blåsa löv.

– Böckerna om Tutte Brödsmula och Kalle Humla handlar om att våga tro på det man ser och hör, och att det som först verkar vara fantasier kanske faktiskt är på riktigt. Och om man tillåter sig att tro så kan man få uppleva de allra mest spännande äventyren, berättar Annika.

Tutte Brödsmula & Kalle Humla – Ett zurrigt höstlov är en spännande och fantasifull sagobok för barn i åldern 6–9 år. Planen är att ge ut den tredje boken i serien till våren nästa år, och sedan väntar ännu fler idéer till nya äventyr för Lisa och hennes vänner.

Källa: Hoi Förlag