Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kossornas parad på Elmia Lantbruk

Brun o vit ko. Foto: Agria Djurförsäkring
Foto: Agria Djurförsäkring

Vilka är Rossy, Snälla, Vega och Pärlemor? Jo, det är namnen på fyra av sju utvalda kossor som kommer att tävla om det ärofyllda SARA-priset på Elmia Lantbruk inom kort.

I klassen SARA premieras ett sunt avelsarbete med svenska mjölkkor med målet att de leva länge och bidra ekonomisk till gården.

– Det känns extra kul att lyfta fram de här damerna som är uttagna för egenskaper som påverkar deras livslängd positivt, som exempelvis juverexteriör och ben. De är viktiga individer hemma på gården som bidrar med både mjölk och fina kalvar, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef häst och lantbruk, Agria Djurförsäkring.

Agria Djurförsäkring och VikingGenetics presenterar SARA-klassen, som avgörs på Elmia Lantbruk sedan 2003. Finalen äger rum fredag 26 oktober i visningsringen på Elmia Lantbruk.

Här är SARA-finalisterna:       

  • Rossy från Brogärdet, Järnforsen, ”hon är en frisk och väldigt snäll ko som förutom produktion även har medverkat i showmanship”
  • Snälla från Womtorp, Eskilstuna, ” Snälla är en stark ko, frisk och högpresterande. Hon är en perfekt ko”
  • Gertrud, Ydre i södra Östergötland, ” bestämd gammal dam (9 år)”
  • Vega, Ydre i södra Östergötland, ”harmonisk och lätthanterlig ko med ett utmärkt bra lynne”
  • Hjärtros kommer från Juby Gård, Linghem, ” hon märks inte, men som bara finns och producerar. Sådana kor ger glädje åt sin ägare”
  • Valla, kommer från Juby Gård, Linghem, ” lätt få dräktig och aldrig varit veterinärbehandlad för någon sjukdom. ”Hon är en sådan ko som man skulle vilja ha många av”
  • Pärlemor bor på Grindals Gård i Orsa, ” Lugn, snäll och oerhört renlig av sig. Hon är en pålitlig ko som aldrig gjort något större väsen av sig förutom att hon är en av de bästa på att mjölka.

Källa: Agria Djurförsäkring