Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Håller Europa på att gå sönder?

Några människor ligger i en ring. HÅLLA ANDAN. Foto: Sören Vilks
HÅLLA ANDAN. Foto: Sören Vilks

Den brittiska dramatikern Zinnie Harris laddade pjäs HÅLLA ANDAN börjar med ett kärleksmöte och tar sedan med oss på en mardrömsresa genom Europa som håller på att falla samman. Lena Endre regisserar detta drama där två systrar står i centrum. Premiär på Målarsalen den 19 januari 2019.

I det apokalyptiska idédramat HÅLLA ANDAN från 2015 möter vi Dana som inleder en tillfällig relation med en man. Efter en kärleksnatt tillsammans erbjuder han henne pengar i kompensation som hon vägrar att ta emot. Mannen ger sig inte, han inleder ett diaboliskt övertalningsförsök för att hon ska ta emot pengarna. Plötsligt befinner sig Dana och hennes gravida syster Jasmine på resa genom ett Europa som håller på att krackelera.

Zinnie Harris nämns ofta i samma sammanhang som Mark Ravenhill och Sarah Kane, två brittiska dramatiker med förkärlek för vågade och provocerande berättelser i den riktning som sedan 1990-talet har kommit att kallas ”in-yer-face-theatre”.  Zinnie Harris tar i sina pjäser ofta avstamp i tanken ”vad skulle hända om” och sedan spinner hon på den tråden fullt ut.

Fråga till Lena Endre: Vad lockar dig med pjäsen?
– Jag fastnade för HÅLLA ANDAN för att den sätter fingret på vad jag och många med mig pratar om idag – håller Europa på att gå sönder? Är det de sista krampaktiga försöken att rädda oss själva vi ser när vi delar upp mänskligheten i ”vi” och ”dem”. Det är en intressant tanke – vad händer med människor i den här delen av världen om allting kraschar? Vilka blir vi om allt tas ifrån oss?

Lena Endre är en av landets mest kända och uppskattade skådespelare. Hon har stått på Dramatens scener i mer än 30 år och medverkat i en lång rad filmer och tv-serier. Som regissör har hon tidigare satt upp Tålamod av Amanda Ooms, Skuggland av Jonas Brun samt senast The Nether av Jennifer Haley 2017.

Medverkande: Giovanni Bucchieri, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Douglas Johansson, Jonas Malmsjö, Marall Nasiri, Simon Norrthon, Joaquin NaBi Olsson, Nina Zanjani

Av: Zinnie Harris
Översättning: Björn Sandmark
Originaltitel: How to hold your breath
Bearbetning: Lena Endre, Jacob Hirdwall
Regi: Lena Endre
Scenografi: Peder Freiij
Ljus: Emma Weil
Kostym: Ann Bonander Looft
Peruk och mask: Linda Hyllengren

HÅLLA ANDAN, premiär 19 januari 2019, Målarsalen

Källa: Dramaten