Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nedräkningen till Culinary World Cup har börjat för världsmästarna i lunch

Fazer Culinary Team. Foto: Fazer
Fazer Culinary Team. Foto: Fazer

Om en månad går Culinary World Cup av stapeln i Luxemburg. I storköksklassen representeras Sverige av de regerande världsmästarna, Fazer Culinary Team, som efter sitt guld 2014 inte har något annat i sikte än att vinna. Temat ”Against Food Waste” spelar laget rakt i händerna då kockarna dagligen tränar på att laga mat på hela råvaran i sina arbeten på Fazers restauranger.

Den 28 november är det upp till bevis för Fazer Culinary Team Sweden i Culinary World Cup i Luxemburg. På tävlingsdagen ska meny sitta och laget har en begränsad tid om fem timmar på sig att laga och servera tre rätter till 150 personer, där råvarukostnaden högst får uppgå till 5 euro per portion. En utmaning för de flesta kockar.

Laget, som består av köksmästare och kockar som till vardags arbetar på Fazers restauranger runt om i Sverige, har tillsammans komponerat menyn som ska tolka tävlingens tema Against Food Waste.

– När vi fick reda på temat uppstod ett litet jubel och självförtroendet växte ytterligare. Att minska mängden matsvinn är något vi jobbar med dagligen och faktiskt är proffs på. Vår meny är riktigt vässad och tar verkligen tillvara på allt, säger Dan Assarsson, kökschef inom Fazer och lagkapten för Fazer Culinary Team Sweden.

Med drygt 200 restauranger i Sverige serverar Fazer dagligen ca 85 000 portioner mat. Måltidserbjudandet är i framkant och riktar sig till en bred kategori av restauranger från företagsrestauranger till skolmatsalar, försvarsrestauranger och måltider inom vård och omsorg, vilket ställer höga krav på våra matlagare.

– Vi jobbar hårt för att locka till oss de bästa kockarna i branschen, och för att behålla dem krävs en inspirerande arbetsmiljö med goda utvecklingsmöjligheter. Fazer Culinary Team är en viktig satsning för att visa att allt är möjligt och ett kvitto på den goda kvaliteten vi står för, säger Jennie Hübsch, HR-direktör på Fazer Food Services i Sverige.

Snabba fakta om tävlingen

  •  Laget ska skapa en trerättersmeny som lagas i 150 portioner med en råvarukostnad på max 5 euro per portion.
  •  Menyn ska bestå av en soppa, tre varmrätter att välja mellan, en dessert och salladstillbehör.
  •  Maten, serveringen och tolkningen av menyn bedöms av en internationell jury med kunniga köksmästare och kockar som själva har tävlingserfarenhet.

Om laget

  •  Fazer Culinary Team bildades redan 2010 med ambitionen att lyfta våra fantastiska kockar. Till vardags hittar du laget på Fazers restauranger runt om i Sverige.
  •  Tiden innan VM turnerar laget runt på våra restauranger i landet och vässar formen inför den stora dagen genom att träna på lunchgäster och erbjuda lunch i världsklass.
  •  Laget består av: Dan Assarsson, Adam Hallberg, Marcus Ludvigsson, Daniel Lund, Susanne Strandqvist och Patrik Sättgren.

Källa: Fazer