Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En Kryddad Jul

Julbord. Foto: Holger.Ellgaard
Foto: Holger.Ellgaard
Stockholms mest väldoftande utställning

Få svenska högtider doftar och smakar så mycket som julen. Kryddigglögg, knapriga pepparkakor och nejlikadoftande apelsiner väcker känslor och skapar stämning. Något att se fram emot när vintern är som kallast och mörkast. Planera in ett besök till Spritmuseums nya utställning En kryddad jul – Julens drycker och smaker för att väcka den alldeles speciella känslan: Nu är det jul igen!

Utställningen visas 14 november – 13 januari 2019. Varför använder vi så många kryddor i julens drycker? Vad har kryddorna använts till och hur doftar de? Följ med på en sinnlig vandring bland julens drycker. Fängslande fotografier av kryddor och andra smaksättare, tagna av Edvard Koinberg, fyller väggarna. Utställningen berättar historierna bakom julens drycker och hur de funnit sin plats vid julbordet. Julölen har sina anor så långt bak som till 900-talet då vikingarna fyllde sina dryckeshorn med kryddad öl. Glöggen blev en jultradition redan på 1800-talet och 2017 fanns det 71 varianter i Systembolagets sortiment. Brännvinet har kryddats i århundraden men det var först 1994 som
färdigkryddad julsnaps fanns på Systembolaget. Och julmusten har en ohotad ställning som det svenska julbordets alkoholfria alternativ nummer ett. Besökare har möjlighet att dofta på ett tjugotal kryddor och smaksättare samt lyssna på stämningsfull julmusik.
Väggarna är klädda med fotografen Edvard Koinbergs måleriskt vackra bilder av kryddiga örter, bär och frukter. Koinberg är en av våra främsta fotografer av växtliv och trädgård med mer än 20 år i branschen. Koinberg har publicerat böcker och gjort hundratalet utställningar runt i världen, bland annat den uppmärksammade “Herbarium Amoris” som är en hyllning till den svenske vetenskapsmannen Carl von Linné. I utställningen på Spritmuseum visas drygt 20 bilder av kryddor, bär och frukter som hör julen till. Julmiddag med visning och provsmakning. Just nu håller kockarna på Spritmuseum på att tillverka både julöl, glögg och kryddar snapsar. För självklart ska ett Spritmuseum erbjuda sina egna tolkningar på de klassiska dryckerna. Den 22 november och fram till jul bjuder Spritmuseums restaurang
in till en unik julmiddag. Kvällen börjar med en visning i museet med smakprover av både mat och dryck från Spritmuseums kritikerrosade kök och dessutom får man med sig minst 10 “åfanismer” om julens traditioner och drycker.
Källa: Spritmuseum