javplatform

Räddningsaktion för Sveriges minst älskade julmat

Inlagd av on Nov 7th, 2018 Sparad i Övrigt. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Obestämbara livsmedel. Foto: Ica

Foto: Ica

Grisfötter, lutfisk och dopp i grytan är några av de rätter som en majoritet av svenskarna helst låter bli på julbordet, visar en ny undersökning. Nu har ICA tillsammans med kocken Isabella Morrone tagit fram helt nya versioner av Sveriges minst älskade julmat för att inspirera fler att återupptäcka våra minst omtyckta julbordsklassiker.

Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av ICA och kartlägger svenskarnas inställning till julmaten. Resultatet pekar på att några av våra mest traditionella rätter håller på att försvinna helt från julfirandet. När svenskarna får frågan om vilka av de traditionella julrätterna de helst undviker på julbordet toppas listan av grisfötter (74 %), kalvtunga/kotunga (69 %), lutfisk (52 %) och sylta (50 %). Nu vill ICA inspirera fler att återupptäcka våra mest klassiska rätter på nytt genom att göra om dem i helt nya versioner.

– Maten vi äter förändras i takt med att vi inspireras av nya matkulturer och trender, så även julbordet. Några av julens rätter upplevs idag som daterade, men eftersom vi sätter högt värde vid julens traditioner är det inte självklart att plocka bort eller byta ut dessa rätter. På ICA Köket vill vi inspirera fler att överraska på julbordet genom att servera oväntade julklassiker i moderna former, säger Leif Grönlund, Matkreatör för ICA Köket.

Längtan efter att testa nya smaker på julbordet är tydlig i un

dersökningen. Ungefär hälften, 52 procent, svarar att de tagit bort eller lagt till någon rätt på julbordet de senaste tre åren. Bland de rätter som svenskarna gärna lägger till härstammar flera från utländska kök, som exempelvis tapas (27 %), falafel (16 %) och sushi (15 %).

ICA Köket presenterar nu helt nya varianter av Sveriges minst älskade julmat, varav en av de sex rätterna får en italiensk tolkning av Isabella Morrone, kocken bakom La Bocca och Bella på Österlen:

– Italiensk slarvsylta på anka av Isabella Morrone och ICA Köket
– Pankofriterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm
– Grisfötter i sojagelé med misomarinerade morötter
– Dopp i grytan med äpple och ingefära
– Kalvtunga med rostade hasselnötter och dijonnaise
– Krispig brunkål med ingefära och sesam

Se bifogat receptblad för fullständiga recept.

För att inspirera till både tradition och variation i jul lanserar ICA flera nyheter i sitt julsortiment. Se bifogat produktblad för en komplett lista med nyheter.

Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av ICA mellan den 16 juli och 5 augusti 2018 med 4 200 respondenter i hela Sverige.

Källa: Ica

Kommentarer är avstängda