Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Det här gäller för att hyra ut i andra hand

Det rådande läget på bostadsmarknaden har lett till att andrahandsuthyrningarna har ökat. Med det också frågorna kring vad som egentligen gäller när det kommer till att hyra ut i andra hand. SBC Sveriges BostadsrättsCentrums juridiska expert reder ut hur en bostadsrättsförening bör agera för att allt ska gå rätt till. 

Bostadsbrist och skärpta amorteringskrav har skapat en ökad efterfrågan på hyreslägenheter. Inte minst i landets större städer. Detta har lett till att antalet andrahandsuthyrningar ökat kraftigt under det senaste året. Vad många dock missar är de regler som måste följas vid en andrahandsuthyrning. Detta är något som märkts av tydligt hos SBC Sveriges BostadsrättsCentrum, vars kundtjänst tagit emot många frågor gällande felaktiga andrahandsuthyrningar.

För att hyra ut i andra hand krävs nämligen ett godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse eller hyresnämnden och ofta behöver bostadsrättsinnehavaren ange ett skäl till sin uthyrning. Det är i dag allt färre föreningar som godkänner korttidsuthyrning då det kan tolkas som en kommersiell hotellverksamhet. Att hyra ut en lägenhet utan tillstånd kan innebära rättsliga konsekvenser och i värsta fall tvångsförsäljning.

– Valet att förbjuda andrahandsuthyrningar grundar sig ofta i att skydda föreningen och dess medlemmar från otrygghet, oreda samt att rutiner inte hålls. Korttidsuthyrningar kan leda till höjd risk för skadegörelse och kriminalitet. Det finns flera exempel på när andrahandsuthyrningar har gått fel och där föreningen har fått ta på sig kostnaden. Bostadsrättsföreningar som har tydliga regler och som är förberedda på hur de ska agera vid fall där det sker olovlig uthyrning har mycket att vinna, säger Stefan Lindberg, Affärsområdeschef juridik på Sveriges BostadsrättsCentrum.

Allt fler vill se tillåten andrahandsuthyrning
Enligt Sveriges Bostadsrättsrapport är svenska bostadsrättsägare rörande överens om att man ska få hyra ut i andra hand, det uppger nämligen hela 83 procent. Det är främst de mellan 31 och 40 år som tycker att andrahandsuthyrning bör accepteras och endast 2 procent i åldersgruppen tycker att det aldrig ska vara tillåtet. Bland de mellan 65 år och uppåt är det bara 16 procent som tycker att det bör accepteras.

Fyra tips: Så bör en bostadsrättsförening agera vid en olovlig uthyrning

Tydliga stadgar med vad som gäller
Se till att de beslut som har tagits kring andrahandsuthyrningen överensstämmer med bostadsrättslagen och står inskrivna i föreningens stadgar. En förening kan också välja att ta ut en avgift för uthyrning och för att detta ska vara giltigt behöver det också stå i stadgarna.

Hör med grannarna
Enligt Sveriges Bostadsrättsrapport skulle 38 procent vända sig direkt till styrelsen medan 21 procent skulle avvakta om de misstänkte att en granne olovligt hyr ut sin bostad. Uppmana därför grannarna att prata med styrelsen om de misstänker att någon hyr ut olovligt i andra hand.

Snabba och skriftliga varningar
Gör en skriftlig rättelseanmaning till den som missbrukar reglerna. En styrelse som får veta att en lägenhet i föreningen hyrs ut olovligt har två månader på sig att skicka en rättelseanmaning. En olovlig uthyrning som inte uppmärksammas med en varning inom rätt tid kan uppfattas som att den är accepterad. För att en bostadsrätt ska kunna förverkas ska rättelseanmaningar ha skickats ut.

Vid skada
Om skador skett som en konsekvens av olovlig uthyrning kan föreningen kräva ersättning av bostadsrättshavaren som ansvarar för lägenheten även under uthyrningsperioden.

Om Sveriges Bostadsrättsrapport 2018
Sveriges Bostadsrättsrapport 2018 är genomförd under januari och februari 2018 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget Gfk Norm. 1 000 personer från 18 år och uppåt deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ.

Bilaga* 

Tycker du att man ska få hyra ut i andra hand? 

Total 18–30 år 31–40 år 41–50 år 51–65 år Äldre än 65 år
Det är okej vid långtidsuthyrning (minimum 6 månader) 23% 20% 29% 21% 24% 22%
Det är okej under en kort tid (max 6 månader) 32% 26% 26% 31% 35% 41%
Det är alltid okej 28% 42% 38% 30% 23% 12%
Det är aldrig okej 8% 2% 2% 8% 9% 16%
Vet ej 9% 10% 5% 9% 9% 9%

Vad skulle du göra om du upptäckte att din granne hyr ut i andra hand utan bostadsrättsföreningens tillåtelse?

Total 18–30 år 31–40 år 41–50 år 51–65 år Äldre än 65 år
Jag skulle direkt vända mig till föreningen 38% 21% 28% 36% 43% 55%
Jag skulle prata med grannen ifråga 15% 14% 12% 15% 19% 14%
Jag skulle avvakta men hålla den berörda lägenheten under uppsikt 21% 27% 26% 26% 19% 10%
Jag skulle inte göra något 17% 27% 25% 13% 11% 12%
Vet ej 7% 10% 9% 9% 5% 5%
Annat 2% 0% 1% 1% 2% 3%

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB, är ett av landets ledande företag av förvaltningstjänster för bostadsrätter. SBC erbjuder full service inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning, projektledning av ombyggnation och renoveringar samt juridisk expertis. SBC har kontor på fem orter i landet med ca 320 anställda. Bolaget är noterat på NGM Equity och omsatte år 2017, 431 mkr i koncernen. www.sbc.se. 

Källa: SBC