Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Data blir EUs femte frihet när lag skrivs under idag av Europaparlamentet och Rådet

Under onsdagseftermiddagen antas Förordningen för fria flöden av icke-personlig data, FFoD. Redan i maj 2019 börjar lagen gälla i sin helhet i samtliga EU-länder. Förordningen föreslogs av Kommissionen för ett år sedan. Den bearbetades under sommaren och antogs rekordsnabbt av parlamentet i oktober med en majoritet på 520 röster över nationella och politiska gränser.

Idag hålls signeringsceremonin i Strasbourg mellan Europaparlamentets president Tajani och det österrikiska ordförandeskapet för Rådet.  Anna Maria Corazza Bildt, parlamentariker (M) och ansvarig förhandlare av den nya lagen för Europaparlamentet, närvarar också.

 

Få frågor har varit viktigare för EU denna mandatperiod än arbetet med den digitala revolutionen. Framgången med bestämmelserna om fria dataflöden är en avgörande byggsten för den digitala inre marknaden, säger hon.

 

Lagen innebär att medlemsländer inte längre kan kräva att icke-personlig data, alltså den som inte kan kopplas till en person, måste lagras eller användas inom landets gränser. Det enda undantaget är då det råder risk för den allmänna säkerheten. Företag och myndigheter kan från och med i vår välja att lagra sin information hos den mest konkurrenskraftiga leverantören, vilket i förlängningen innebär bättre tillgång till prisvärda och säkra molntjänster i EU.  Genom FFoD underlättas värdefull utveckling i teknologier som ska förbättra vår hälsa, leverera utbildningslösningar och boosta vetenskap och forskning för att lösa samhällsproblem. Icke personlig data kan vara maskingenererad eller kommersiell data. Det kan röra sig om allt från bokföringsdata till data från industriproduktion.

 

– Fria dataflöden är en förutsättning för att utnyttja den fulla potentialen i nya tekniker som artificiell intelligens och big data analysis. Ta exempelvis företag som Scania och Volvo, vars fordon rör sig över gränserna. Data från deras fordon måste kunna flyta fritt mellan länderna för att de nya, mer effektiva och mer miljövänliga systemen ska fungera, fortsätter Anna Maria.

Gods-, kapital- och dataflöden går i allt större utsträckning hand i hand. Utan fria dataflöden äventyras de fria handelsflödena. Dagens datalokaliseringskrav skapar merkostnader för datalagring på upp till 120 procent för Europas företag. Uppskattningsvis kommer de nya reglerna att bidra med motsvarande tillväxtökning till EU:s BNP som frihandelsavtalen med Kanada och Sydkorea ger tillsammans, det vill säga 8 miljarder euro per år.

 

– Vårt EU-medlemskap är av avgörande betydelse för vår framtid, inte minst det arbete vi nu gör för att sätta ramen för framtidens gemensamma digitala ekonomi, understryker Anna Maria. När vi blickar framåt mot nästa mandatperiod ser jag en kamp mot digital protektionism som prioritet. FfoD är ett bra exempel på ett EU som effektivt levererar resultat till medborgarna, med tydliga, rätts- och framtidssäkra regler. Det är en reglering för att avreglera, avslutar hon.

Källa: Anna Maria Corazza Bildt