Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hur överlever man på gatan?

Tre hemlösa sitter, ligger o står utanför ett köpcentrum. Foto: SVT
Foto: SVT

Fotografen Christoffer Hjalmarsson bestämmer sig för att lämna sin trygghet och försöka leva som hemlös under 36 dagar. Utan pengar, sovplats och utan sitt vanliga nätverk ger han sig ut i ett kallt vintrigt Stockholm. Snart lever han sida vid sida med personer som av olika anledningar är hemlösa och får ta del av deras starka berättelser.

-Jag inser att en månad på gatan inte går att jämföra med livet för de som lever i hemlöshet på riktigt. Men det här är i alla fall ett försök att förstå, säger Christoffer Hjalmarsson. I mitt jobb som fotograf är jag van att konstant vara i riskfyllda miljöer. Men det här blir något helt annat.

Vilka är då människorna som vi ser, sovandes i en trappuppgång eller skramlandes med en burk för att tigga pengar? Utrustad med en filmkamera berättar Christoffer om sina upplevelser, men framför allt vill han berätta om dem han möter och deras liv.

– Jag vill visa skuggan av den här staden som är en av världens vackraste städer, säger Daniel som lever som hemlös.

Christoffer Hjalmarsson är svensk stillbildsfotograf och fotografredigerare. 2018 blev han utsedd till ”Årets Fotograf” på Pressfotografernas Klubbs Årets bild-gala.

Fakta:
Hemlöshet i Sverige är ett växande problem. Socialstyrelsen uppskattade för några år sedan att det i Sverige finns ca 34 000 personer som är hemlösa. Det är alltifrån de som är akut hemlösa och bor på gatan till de som finner tillfälliga bostäder hos vänner och släktingar. Men det är också personer som inte själva kan skaffa sig tak över huvudet och där samhället genom institutioner erbjuder tillfällig bostad, härbärgen eller liknande.

36 dagar på gatan

SVT1 tisdagar och torsdagar kl 21.00 med start den 4 december.

Alla sex delar läggs ut på SVT Play den 4 december.

Källa: SVT