Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Storslam för Sveriges Radio med två vinster vid kvällens Stora Journalistpriset 2018

Mats Nileskär FOTO: Olle Zachrison/Sveriges Radio
Mats Nileskär FOTO: Olle Zachrison/Sveriges Radio

P3:s Mats Nileskär vann Lukas Bonniers Stora Journalistpris för sin långa gärning med att ”folkbilda generationer av lyssnare” samtidigt som Daniel Velasco och Robert Backman vann Årets Berättare för dokumentären ”Hästgården”.

– Vilken kväll för Sveriges Radio, två av fem priser, en riktig storslam. Med de mycket välförtjänta vinnarna, Mats, Daniel och Robert visar vi den bredd vi erbjuder och den viktiga roll public service har att spela i att erbjuda ett mångfacetterat utbud. Här har vi exempel på både en livslång gärning att få alla att ta till sig musik och en dokumentär som visar vikten av den grävande journalistiken. En kväll som denna är jag nog så stolt som man kan bli. Grattis till alla vinnare men speciellt till er, Mats, Daniel och Robert, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio.

Lukas Bonniers Stora journalistpris – Mats Nileskär  

”För att han med soul och hjärta folkbildat generationer av lyssnare med musikerintervjuer av yppersta världsklass.”

– Konst och musik är den perfekta tidsspegeln och den tacksammaste. Politikens tendenser syns alltid först i musiken. Att spegla samhällsutvecklingen genom musiken, det tröttnar man aldrig på.

– Mötena tröttnar jag aldrig på. Det enda jag känner att jag är riktigt bra på är intervjusituationen, säger Mats Nileskär.

Mer om Mats Nileskärs utmärkelse https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2938&grupp=21081&artikel=7097260

Ta del av intervjuerna i P3 Soul här: https://sverigesradio.se/p3soul

Årets berättare – Daniel Velasco och Robert Barkman för ”Hästgården”

”För en djupt drabbande dokumentär om skyddslösa barn, naiva vuxna och duperade journalister.”

– Det här är ingen lek för de inblandade personerna som för för första gången berättar om sina upplevelser. Det är väldigt allvarligt, nästan på liv och död. När det är så känsligt är man rädd som reporter att trampa fel. Att vi ska göra saker värre än det var från början innan vi började vända på stenarna, säger Daniel Velasco.

Källa: SR