Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sveriges Radio lanserar röststyrd ljudupplevelse i samband med årets julkalender

Flera smarta högtalare har lanserats på den svenska marknaden och i år kan årets julkalender i Barnradion ”Tonje i Glimmerdalen” upplevas på ett helt nytt sätt. Förutom att kunna lyssna på julkalendern på vanligt vis så kan barn och föräldrar tillsammans utforska och styra små äventyr med rösten. Sveriges Radio har utvecklat en fördjupad upplevelse för Google Home och gratis-appen Google Assistent som lanseras i samband med premiären av “Tonje i Glimmerdalen” den 1 december.

Barnradions julkalender Tonje i Glimmerdalen handlar om Tonje, det enda barnet i byn Glimmerdalen. Hon känner alla som bor i byn lika bra som hon känner älven, dalen och det uråldriga berget Sïlpevaerie. En dag förändras allt. Tonje upptäcker att hennes bäste vän, den gamle mannen Gunnvald, bär på en mörk hemlighet.

Förutom att kunna lyssna på julkalendern i P4, på Barnradions hemsida, i appen Sveriges Radio Play och genom smarta högtalare så går det också att träda in i en interaktiv värld av “Tonje i Glimmerdalen” i Google Home eller i Google Assistent. Den interaktiva upplevelsen består av flera små äventyr som styrs med lyssnarens egen röst och lämpar sig för familjer med yngre barn.

– Att låta mindre barn få vara delaktiga i ett ljudligt äventyr ligger helt i linje med vad Barnradion vill erbjuda sin publik. Det här är ett spännande experiment för att få se vad som händer när barnen får vara med och bestämma vad som ska ske näst. Ljud är roligt och att få bestämma själv är ännu roligare. Tillsammans med Julkalendern hoppas vi att det här blir något som går hem såväl i bilen som vid matbordet, säger Linda Belanner, exekutiv producent och samordnare Barnradion.

I den röststyrda upplevelsen får användaren följa med måsen Gavia, som Tonjes mamma hittade när den var liten. Gavia låter lyssnarna flyga med i Glimmerdalen för att lära känna byn och personerna som bor där. Det är dem som bestämmer vart måsen ska flyga, vad som ska dekorera pepparkakshuset, hur berget Sïlpevaerie ska muntras upp eller hur Gavia ska bygga en spark.

För att kunna uppleva den interaktiva versionen av “Tonje i Glimmerdalen“ behövs en Google Home eller gratis-appen Google Assistent, som finns både till Android och Iphone.

– Det vi ser med smarta högtalare är att det är en apparat som fungerar perfekt med radiokonsumtion. Du lyssnar ofta på radio när du gör något annat, som att laga mat eller köra bil, och med röststyrning behöver du inte avbryta det du håller på med för att välja annan kanal eller annat program. Sökningen blir enklare och mer naturlig, säger Tomas Granryd, produktchef Play och ansvarig för teamet som tagit fram äventyret.

Tonje i Glimmerdalen har premiär den 1 december och sänds i P4 på vardagar kl. 06.50 och 18.35, samt på helger och julafton kl. 09.50 och 13.03. Det går även att lyssna på Barnradions hemsida och i appen Sveriges Radio Play. Den interaktiva upplevelsen finns tillgänglig samma datum i samband med premiären.

Läs mer om 2018 års julkalender i Barnradion: sverigesradio.se/julkalendern

Källa: SR