Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sweden Horse Show: Fälttävlan

Segraren Ingrid Klimke från Tyskland flyger över ett hinder. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Segraren Ingrid Klimke från Tyskland. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Första dagen på Sweden International Horse Show avslutades med fälttävlan, där det blev tysk seger. Ingrid Klimke slog ut den segertippade brittiskan Rosalind Canter.

På torsdagskvällen var det invigning utav årets Sweden International Horse Show, SIHS. Kvällen avslutades med huvudnumret: Fälttävlan, Indoor Cross Country. Där blev det tysk seger. Inger Klimke vann i rätt överlägsen stil på 55.60 på hästen Parmenides inför 7 500 människor. Hon placerade sig väldigt bra även förra året men inte så här bra. I år startade hon bland de sista, 13 av 16, och visade var skåpet ska stå.

Tvåa blev Rosalind Canter på hästen Las Vegas. Hon klockade in på 60.02. Det såg länge ut som om skulle bli vinnaren. Hon var den tredje startande men den förste som tog sig i mål. Den förste startande var tysken Jan Matthias på hästen Granulin 2. Han kom visserligen i mål men han lyckades  rida fel på något sätt och fick en massa extra tid. Sedan var han uträknad från tävlingen. Han klockade in på 119.28.  Som jämförelse red den näst sämsta in på 83.13. Det var brittiskan Alice Pearson på hästen Jack the Ginger.

Trea blev också en tysk, Peter Thomsen på hästen Horseware Nobleman, på tiden 61.88. Fyra, och bästa svensk, blev Malin Josefsson på tiden 61.97. Hade hon bara ridit en liten aning snabbare hade hon kunnat bli trea. Hon red på hästen Golden Midnight.

Det verkade vila en förbannelse över hinder nummer 21. Det ställde till det rejält för många, bland annat för Lucy Jackson från Nya Zeeland, som var andra startande och andra deltagaren att inte gå i mål. Hon rev ner hindret fullständigt och ramlade av hästen, men utan skador som tur var. 2016 skadade hon sig svårt här på Sweden Horse Show så hon har tydligen otur på den här tävlingen som annars har gott rykte i ryttarvärlden för god stämning och bra organiserat.

Startande nummer 14 från Australien, Lissa Green, på hästen Malin Head Clover rev även hon på hinder 21 och föll av hästen. Det såg riktigt otäckt ut men det gick bra, både för ryttaren och hästen. Men det betyder att hälften av gruppen Australien/Nya Zeeland rev det hindret. De andra i den gruppen, Jesse Campbell och Bill Levett, red på 65.00 respektive 81.86. Dessutom fick brittiskan Alice Pearson på hästen Jack the Ginger också problem med det hindret. Hästen tvärnitade framför hindret och vägrade hoppa. Men det gick på andra försöket. Men degt debaclet gjorde att hon kom näst sist. Andreas Ostholt från Tyskland på hästen Pennsylvania 28 var väldigt nära att även att riva det hindret.