Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Invigning av Sweden International Horse Show

Från Ride & Drive. I förgrunden ser man fordonet som ryttaren ska hoppa över till så snabbt som möjligt. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Från Ride & Drive. I förgrunden ser man fordonet som ryttaren ska hoppa över till så snabbt som möjligt. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På torsdagskvällen kunde vi förutom fälttävlan också se en dansshow, en tävling där ryttarna både skulle rida och köra häst, en hästuppvisning och en tävling med lite mindre djur än hästar.

På torsdagskvällen var det invigning av Sweden Horse Show som håller på fram till söndag kväll. I år är det det tjugofemte Sweden Horse Show. Det invigdes med en tjusig dansshow med dansgruppen Sway. De kom in till suggestiv musik och en snygg ljusshow på jätteskärmen i bakgrunden. De dansade på banan bland hindren till en väldigt blandad repertoar.

Sedan var det dags för Ride & Drive. Det är lika mycket sport som show men det klassas som show av arrangören. Det går ut på att man ska först rida en kort hinderbana och sedan köra ett fordon ett varv runt banan mellan koner. Fordonet är ett John Deere-fordon som används av lantbrukare, ser ut som ett mellanting mellan en golfbil och en 4-wheel. De tävlande var uppdelade i tre par som tävlade mot varandra men det var ingen ytterligare final så det var tre stycken vinnare. Så på det sättet var det definitivt mer show än tävling. Den totala vinnaren som hade bäst tid blev Niklas Lindbäck som kom runt på tiden 75.64. Men det var kul show. Det var bra tempo. Deltagarna såg svettiga och andfådda ut efteråt.

Sedan hade de en tävling som hette Next Champion, Nästa champion, alltså nästa stora vinnare. Nästa champion syftade alltså på hästarna, det var unga oerfarna hästar som man hoppas ska ta sina ryttare till seger i framtiden. Ryttarna på hästarna ikväll var gamla och erfarna. Det var veteraner som Peter Fredriksson och Bertram Allen från Irland som red på en häst som hette Guinness, och Malin Baryard-Johnsson.

Sedan hade de någonting som kallades ”Från stallbacken” som tydligen bara gick ut på att visa upp några hästraser. Hästar av sju olika raser red omkring en stund i arenan till musik från Vilda västern-filmer. En kraftig rejäl arbetshäst drog en öppen vagn.

Innan pausen och den stora fälttävlan fick vi också se uppvisning med hund. Men nu var det riktig tävling i agility, alltså dressyr. På lördag tävlar ryttarna i agility. Då är det mer spex och betydligt lättare bana. Nu skulle hundarna springa genom rör, på vipp-brädor, slalom och hoppa över hinder och det gällde att göra allt i rätt ordning annars blev man diskad, som den första hunden blev. Men hundarna var glada och entusiastiska. Vinnande hundförare blev Ramona Järving på tiden 35.88.