Sweden Horse Show: Lördags-underhållning

Dressyrnummer med häst. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På eftermiddagspasset på Sweden International Horse Show mellan 15 och 17 på lördagen var det mycket blandad underhållning av skiftande kvalitet, allting i hästens tecken, naturligtvis. Och det var även tävling, åtta unga ryttare gjorde upp om Prins Carl Philips pris.

Sessionen började med en kort parad av militärmusiker till häst och efter det en pegasus med ryttarinna som red runt på arenan. Inledningen avslutades med att en man på mini-skidor med eldsflammor drogs efter fyra stycken ponnies. Efter det var det Prins Carl Philips pris. Prins Carl Philip var själv inte på plats och spred kunglig glans över prisutdelningen.

Efter prisutdelningen var det Ryttarnas agility, sex stycken ryttare tävlar i hunddressyr mot mer erfarna hundförare. Bland annat så deltog Peder Fredriksson och Malin Baryard-Johnsson. De lyckades sämre som hundförare än som ryttare men hundarna var glada och entusiastiska om än lite bångstyriga. En hund sprang över på andra banan och Malins hund hoppade över delen där de ska springa slalom mellan pinnar och sprang direkt till nästa hinder. Alla hundarna hade svårt att sitta still till startögonblicket.

Ryttare i Star Wars-mundering. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Efter den skojiga show-tävlingen kom Horse Wars, en rätt märklig häst-show. Ryttare utklädda till olika figurer från Star Wars-filmerna bara red omkring på scenen till elektro-musik medan det stod folk i bakgrunden, också de i Star Wars-kostymer, och gjorde på stället marsch. De höll på i nästan en halvtimme. Svårt att säga vad det gick ut på egentligen.

Numret efter det var i lugnare tempo men inte mycket mer underhållande. ”Alma Vaquera – Garrocha Pole Riding” var två flickor, 15 och 18 år gamla, som red omkring med varsin tre meter lång stör i handen. Ursprunget till det de skulle visa upp var ryttare i Frankrike som använde långa störar för att fösa boskap. Enligt konferenciern så har de här flickorna utvecklat det här till en skön konst. Men det enda de gjorde var att rida omkring i åttor och cirklar och släpa med störarna i marken.

Barnen i nästa nummer var betydligt mer underhållande. De hade god hjälp av sina Shetlandsponnys i tävlingen ”Shetland Steeple Friends 2018”. De var sju stycken barn, tio och elva år gamla, som red tre varv runt manegen i högt tempo. Det var ingen fartskräck där inte. Hindren bestod utav höbalar att hoppa över. Vinnare blev Emma Cormier, 11 år, på hästen Hercules.

Efter det var det dags för underhållning av helt annan typ, liknande Alma Vaquera fast snyggare och mer underhållande. Alizée Froment har underhållit här på SIHS förut med vissa variationer. I år hade hon med sig en stor vit häst utklädd till enhörning. Själv var hon klädd i lång silverfärgad klänning och utförde et dressyrnummer som påminde om dans till smäktande musik. Strålkastarna i taket fick manegen att bada i blått ljus. Verkligen tjusigt!

Eftermiddagens underhållningspass avslutades med en julshow med både tomteparad och beridet luciatåg. Snyggaste är avslutningen med en grupp tomtar som sitter i en röd VW-bubbla som dras av en häst och droppar något brinnande material efter sig i en ring. Det blir snygg effekt i den nedsläckta manegen.