Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Det fysiska julkortet är fortfarande viktigt för svenskarna

Julkort med snö och kyrka. Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Julkort är fortfarande den populäraste julhälsningen i Sverige – tre av fem svenskar skickar helst julhälsningar fysiskt till sina nära och kära och majoriteten uppger att traditionen av julkort till postlådan är viktig att behålla. Det visar PostNords årliga julkortsundersökning som släpps idag.

Traditionen att skicka fysiska julhälsningar håller i sig. Förra året skickades 20,5 miljoner julkort i Sverige. Nästan 8 av 10 svenskar vill helst ha sin julhälsning i postlådan, och 6 av 10 föredrar att skicka ett fysiskt julkort. Det visar PostNords årliga julkortsundersökning om svenskarnas inställning och vanor kring julhälsningar.

– Juletiden är en period när alla generationer vill sprida glädje och omtanke till sina nära och kära. Att skicka julhälsningar i form av julkort är en tradition som fortfarande ligger svenskarna varmt om hjärtat. Det är roligt att se att även de yngre tycker traditionen är viktig, säger Mathias Krümmel, chef för produktion i PostNord Sverige.

I genomsnitt kommer varje svensk att få 14 julkort skickat till sitt hem. Trots digitala kanalers popularitet är det endast 1 av 10 som skickar digitala julhälsningar. Om svenskarna själva får bestämma julkortsmotiv svarar över hälften att de gärna ser ett klassiskt julkortsmotiv, följt av foton och hemmagjorda kort.

Det är jultraditionen som anges vara den största anledningen till att skicka julhälsningar, följt av att göra någon glad och att hålla kontakten med sina vänner – men det kan skilja sig åt beroende på generation. I åldern 50-65 och uppåt är det viktigast att skicka julkort till sina vänner, medan de yngre prioriterar att skicka till mor- och farföräldrar.

Många skulle också vilja skicka en julhälsning till en kändis. De fem kända människorna som skulle få flest julkort är kung Carl Gustaf, Stefan Löfven, Barack Obama, Zlatan/Kronprinsessan Viktoria (delad fjärdeplats) och Leif GW Persson.

För att en hälsning med julfrimärke ska komma fram före jul ska den postas senast den 16 december i en röd julpostlåda, eller den 14 december i en vanlig gul. Med vanligt frimärke är sista dagen den 19 december. Väljer man att skicka med appen Riktiga Vykort, där digitala foton blir till fysiska julkort som skickas direkt hem till mottagarens postlåda, är det den 21 december klockan 16.00 som gäller. Var gärna ute i god tid.

Fler fakta från julkortsundersökningen

  • 76 procent av de tillfrågade vill ha julkort via post
  • 61 procent skickar helst sina julhälsningar via post
  • 60 procent skickar julhälsningar på olika sätt beroende på vem mottagaren är
  • Majoriteten av mottagarna får 1-5 julkort per år
  • Majoriteten av de som skickar köper färdiga kort. 17 procent gör sina egna.
  • 49 procent föredrar att få julkort med traditionella julmotiv medan 28 procent föredrar julkort med fotografier
  • 15–29-åringar får oftast 1-5 julhälsningar per år, medan de som är äldre än 65 år vanligtvis tar emot 10-19 julhälsningar
  • 64 procent anser att det är mycket eller ganska viktigt att behålla traditionen att skicka julkort


Om undersökningen
Resultatet bygger på en telefonundersökning som Kantar SIFO gjort på uppdrag av PostNord. Undersökningen genomfördes under perioden 12-19 november 2018. SIFO genomförde 1 223 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av den svenska befolkningen som är 15 år och äldre.

Källa: PostNord