Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så skyddar du katten under julen

Lekande katt. Foto: Agria
Foto: Agria

Julens härliga traditioner med vackra växter, fint julpynt och sådant som vi människor uppskattar kan i vissa fall innebära direkt livsfara för våra katter. Agria Djurförsäkring bjuder tips om en lugnare, säkrare jul för katter och kattägare.

Varje julhelg hamnar nyfikna, lekglada katter hos veterinären efter att fått i sig julpynt, paketsnören eller julblommor. Många av dessa skador går att undvika med lite förberedelser och extra omtanke.

– Som djurägare har du ansvar för att vara extra uppmärksam på farorna för din katt så att både djur och människa får njuta av en fridfull julhelg, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Vilka av våra vanliga julväxter är giftiga för katten?

Flera av våra vanliga julväxter är mer eller mindre farliga för katter att tugga i sig. Det handlar särskilt om liljeväxter som kan ge allvarliga njurskador. Undvik att ha liljor i hemmet, men om du misstänker att katten fått i sig delar av en liljeväxt eller druckit av vatten som växterna stått i, är det viktigt att snabbt kontakta veterinären. Liljeväxter kan ge katten bestående njurskador.

Ibland kan intag av våra vanliga krukväxter ge symtom i form av ökad saliv eller lindrig kräkning. Det gäller även våra traditionella julväxter som julros och julstjärnan. Den traditionella julstjärnan kan ge lindrigare symtom som ökad salivmängd, lindrig kräkning och diarré.

Vad kan jag göra för att skydda min katt?

Efter julklappsutdelningen är det viktigt att städa undan paketsnören, glitter och annan juldekor. Snören kan fastna i kattens mage och ge omfattande skador på tarmen. Om det händer behöver katten snarast buköppnas och opereras.

En annan återkommande skada är brända svansar, tassar och nosar. Levande ljus bör placeras utom kattens räckhåll eller ersättas med elektriska ljus.

En klätterglad katt kan ta sig en sväng i julgranen – se till att den står stadigt och använd inte glaskulor. Undvik också att katten dricker vatten ur julgransfoten.

Vilka symtom ska jag vara uppmärksam på?

Det är dags att kontakta veterinär för rådgivning om katten visar symtomen som försämrat allmäntillstånd, om den dreglar, kräks eller får diarré. Den kan också visa tecken på buksmärta, få feber eller annat avvikande beteende.

Vad gör jag om olyckan är framme?

Kontakta din veterinär för rådgivning om du uppmärksammar något av de vanligaste sjukdomssymtomen.

Vad är det bästa jag kan ge min katt i julklapp?

En försiktig katt kan bli stressad om det kommer mycket gäster under julen. Gör ett avskilt utrymme där den kan få lugn och ro, där katten får sin bädd och kan äta och dricka. Gärna lite högt, kanske på en hylla, där katten har bra utsikt över hemmet. En leksak fylld med torkad kattmynta blir en bra leksak.

Källa: Agria