javplatform

Bergman – ett liv i fyra akter

Inlagd av on Dec 7th, 2018 Sparad i Kultur. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Ingmar Bergman Foto: Göran Assbring /SVT

Ingmar Bergman Foto: Göran Assbring /SVT

Ingmar Bergman är en av de mest hyllade, mångfacetterade och produktiva konstnärerna någonsin, men likväl en person med många, ibland okända, problematiska karaktärsdrag. Om alla dessa sidor handlar Jane Magnussons serie Bergman – ett liv i fyra akter som sänds i fyra delar under julhelgen. Serien är en lång version av Jane Magnussons kritikerrosade Bergmandokumentär som hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes.

– Tv-serien är ju fyra heltimmesavsnitt så där får man mer av allt! Vi har gjort en slags kartläggning över hans liv. Vi möter den världsberömde regissören, de många kvinnorna i hans liv, den sprakande arbetsmaskinen, och en man med väldigt mycket makt, säger Jane Magnusson.

1957 – Bergmans galna år
I den här episoden lär vi känna Bergman under hand mest produktiva år 1957 då ”Det sjunde inseglet” och ”Smultronstället” har premiär. Bergman gör även fyra teateruppsättningar, spelar in en tevefilm och har fyra kärleksförhållanden.
SVT1 onsdag 26 december kl 20.00: Bergman – ett liv i fyra akter (1:4)

I begynnelsen
Bergmans filmer tar ofta avstamp i hans barndom och i relationen med sina föräldrar. Vi följer honom genom barndomen till de första trevande filmförsöken. Vi möter Bergmans mer problematiska sidor.
SVT 1 torsdag 27 december kl. 20.00 : Bergman – ett liv i fyra akter (2:4)

Bergmania
I den här episoden får vi möta Bergman giganten. Konstnären och regissören som får folk att vallfärda till Stockholm för att dyrka mästaren.1976 lämnar Bergman Sverige och reser till Tyskland efter att ha blivit anklagad och förödmjukad av svenska myndigheter för skattebrott.
SVT1 onsdag 2 januari kl. 20.00 : Bergman – ett liv i fyra akter (3:4)

Makten och härligheten
Väl tillbaka i Sverige efter exil i Tyskland blir Bergman en av de mäktigaste personerna inom svenskt kulturliv. Han fortsätter producera konstnärliga mästerverk, bland annat, ”Fanny och Alexander”.
SVT1 torsdag 3 januari kl. 20.00: Bergman – ett liv i fyra akter (4:4)

Källa: SVT

Kommentarer är avstängda