Två nya whisky från Loch Lomond

Lördag 1 december blev ett par spännande whiskys från prisbelönta Loch Lomond Distillery tillgängliga för en större publik. Då lanserades de tidigare beställningsprodukterna Inchmurrin 12 YO och Loch Lomond 18 YO, framtagna av ingen mindre än högkompetente Master Blender Michael Henry, på Systembolaget.

Loch Lomond Distillery, grundad 1814, har sedan ägarbytet för fem år sedan storsatsat på premium produkter inom Single Malt. Med unik produktionsmetod vid jäsning, destillering och lagring (460 000 fat) får Loch Lomond fram Skottlands bredaste palett, så mycket som 13 olika smaker.

En whisky med personlighet är Inchmurrin Single Malt 12 YO (379 kr, 46%, ej kylfiltrerad). Destillerad i de unika Lomondpannorna (straight neck pot stills) för maximal fruktighet och sen lagrad på en kombination av amerikanska 1st fill, 2nd fill och nyrostade återanvända bourbonfat minst 12 år. Inchmurrin har behagliga gräsiga och lite blommiga toner som speglar dess ursprung (Inchmurrin är den största ön i Loch Lomond sjön), och det är mycket citrus och sötma i smaken. Sötman gör att den passar utmärkt som en eftermiddagsdrink före maten. För 379 kronor är den absolut prisvärd.

Sjunk ner framför brasan med Loch Lomond Single Malt 18 YO (689 kr, 46%, ej kylfiltrerad) i glaset. Destillerad i både traditionella pot stills (enkelpannor med svannacke) och Lomondpannorna (straight neck pot stills). Har lagrats på en kombination av amerikanska 1st fill, 2nd fill och nyrostade återanvända bourbonfat. En elegant, komplex och rökig whisky för finsmakaren med ett spektrum av smaker; frukt, tobak, ek, torkat te och ett långt balanserat avslut. När man doftar på den känner man frukt och vanilj och sedan en klar ekdoft. Efter att ha njutit av en klunk sitter smaken i länge. Men rökigheten är inte överväldigande, den är tillräckligt mjuk och söt för att passa som en eftermiddagsdrink, men tillräckligt rökig för att vara god efter maten. Det är en whisky för alla tillfällen.