Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Finalisterna i Årets fan och Årets föreningshjälte 2018

Sportarena. Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Femårsjubileet för Årets fan börjar närma sig sitt slut och det är dags att presentera finalisterna i Årets fan och Årets föreningshjälte 2018. Intresset och engagemanget kring initiativet som Unibet står bakom har varit rekordstort för femte året i rad. Det är med stolthet som Juryn, ledd av Glenn Hysén och Robin Söderling, har valt ut dessa fans och föreningshjältar.

Syftet med initiativet Årets fan är att lyfta fram och hylla alla hjältar som bidrar till och arbetar för ett schyst supporterskap. För att dessutom hylla alla ideella krafter som jobbar i det tysta delar Unibet också ut priset Årets föreningshjälte.

– Intresset för Årets fan och Årets föreningshjälte har ännu en gång slagit oss med häpnad. Det är helt makalöst hur många som engagerar sig för att få Sveriges idrottsrörelse att vara i världsklass. Extra roligt för i år är att Robin Söderling har anslutit till juryn och nu har vi tillsammans enats om tio grymma fans och tio goa föreningshjältar som gått till final, säger sportlegenden och juryordförande för Årets fan Glenn Hysén.

Vinnaren av de tio finalisterna i respektive kategori erhåller ett pris till värde av 10 000 kr till sig själv och får dessutom skänka material till ett värde av 20 000 kr till sin förening.

– Det har varit obeskrivligt roligt att få vara en del av detta initiativ och gå igenom alla de fantastiska nomineringar som har strömmat in. Det är hjärtevärmande att läsa om alla eldsjälar men på samma gång också svårt att bara välja några finalister då alla dessa hjältar runt om vårt avlånga land förtjänar att hyllas för deras otroliga engagemang, säger Robin Söderling, tennislegend och juryordförande för Årets föreningshjälte.

Finalisterna i Årets fan och Årets föreningshjälte är (utan inbördes ordning):

Årets Fan

Mattias Sehlberg – Luleå Hockey från Luleå, Luleå Kommun

Mattias Sehlberg har sedan barnsben brunnit för hemstaden Luleå och i speciellt hockeyn. Du hittar ofta Mattias på hockeyrinken där han är Luleå-hockeys personliga stöttepelare. Han brinner lite extra mycket för damhockeyn i dagsläget men ålder, kön eller spelnivå spelar egentligen ingen roll för Mattias. Handlar det om Luleå Hockey så kan spelarna räkna med hans stöd.

Åke Olsson – Tranås AIF från Tranås, Tranås kommun

Åke Olsson är den lokalpatriot alla lag vill ha. Han är den som kommer på alla matcher i ur och skur. På hemmamatcherna hjälper han till att styra upp supportersektionen och på bortamatcherna hejar han på konstant. Han har även dragit igång ett pantprojekt som på fyra år samlat in ca 300.000 kr. De flesta kallar honom för Åke, men i Tranås AIF kallas han Kungen.

Marcus Filipsson – Mullsjö AIS supporterförening Blue Farmers från Tidaholm, Tidaholms kommun

Det märks direkt om Marcus är med på läktaren eller inte, är det högljutt och bra stämning så vet alla spelare vem de ska tacka. Klubben utsedde honom till årets eldsjäl i år för hans stora föreningshjärta och peppande supporteranda.

Tommy Karlsson – Vingåkers Volleyboll Klubb Från Vingåker, Vingåkers kommun

VVK:s ordförande Tommy Karlsson har tagit stort ansvar för Vingåkers volleybollklubb. Sedan sonen började spela som sexåring har Tommy engagerat sig. Inte nog med att han följt med på matcher, kokat korv och sålt lotter så har han även blivit klubbens hejarklacksledare – ofta iklädd klubbens egna maskotdräkt.

David Berggren – Mjällby AIF från Karlshamn, Karlshamns kommun

David Berggren och Mjällby AIF är nästan synonymt med varandra. Sedan barnsben har David varit en gedigen supporter för klubben. Efter att ha följt med några vänner på en match i tioårsåldern så blev han frälst av att stå bland alla vuxna supportrar och heja på laget. Efter över 10 års supporterskap är han fortfarande på nästan varje match och taggar igång både publik och spelare.

Mikael Holmberg – Björklöven IF från Umeå, Umeå kommun

Alla från Umeå, och även utanför, vet vem Bingo-Micke är. I 32(!) år har han sålt bingolotter för Björklöven men han har dessutom varit trogen Björklöven-supporter i 53 år. Det började när Micke var nio år gammal, och sedan dess har det blivit väldigt många matcher, alltid hemmamatcherna men även massor av bortamatcher.

Mikael Gustavsson – BK Häcken från Hisingen, Göteborg kommun

Från fem års ålder har det varit ett lag som gällt för Mikael – BK Häcken. Det började med en plats i knattelaget och när han blev 14 år lades skorna på hyllan och han fann sig själv på läktaren. Mikael har alltid gått på matcher, både hemma som borta, och senaste hemmamatchen han missade var över tio år sedan.

Hannes Karlsson – VIF Gute från Visby, Gotlands kommun

När Hannes var tio år började han spela i handboll VIF Gute, men en fotskada och jobb på annan ort gjorde att han fick lägga sporten på hyllan. För många skulle det vara slutet för engagemanget i klubben men inte för Hannes. Trots jobb på annan ort kan man fortfarande se honom i hejarklacken på många av lagets matcher, både på hemma- och bortaplan.

Abiel Woldenmichael – AS Roma från Solna, Stockholm kommun

Från att han oavsiktligt råkade se en fotbollsmatch när han var tio år har Abiel varit ett inbitet Roma-fan. Han gjorde allt i sin väg för att inte missa en match, något som håller i än idag. De senaste 20 åren går det att räkna på en hand hur många av deras matcher han missat.

Dedikationen sträcker sig längre idag. Vid matchdags dekorerar han hela vardagsrummet i Romas rödsvarta färger och hans två barn heter Totti och Roma i mellannamn.

Linus Kristoffersson – Tyringe Hockey från Hässleholm, Hässleholm kommun

Linus driver supporterklubben Bluefoxes med över 200 medlemmar i en liten förening i div 1 och samlar årligen in ca 75 000 kr som skänks oavkortat till föreningen. Linus tar emot nya spelare samtidigt som han hjälper till med flytt för de som behöver det, han är med på sponsorträffar och lägger en väldigt stor del av sin fritid på föreningen.

Årets Föreningshjälte

Johan Woldén – IFK Mariefred från Mariefred, Strängnäs kommun

Johan har sen länge varit delaktig i IFK Mariefred. Han har bland annat antagit rollen som tränare, materialare och sportchef. Han har blivit en viktig pelare för föreningslivet och med ett organisatoriskt sinne varit med och dragit igång många projekt, såsom veteranfotbollen. Det är svårt att hålla uppe en förening i ett litet samhälle men tack vare Johan så blir det enklare för IFK Mariefred. En riktig hjälte och klippa för föreningen som ställer upp i vått och tort, alltid ideellt.

Magnus Söderholm Ramviks IF från Ramvik, Härnösand kommun

Magnus var själv aktiv i Ramviks IF i många år och satte sina avtryck som spelare men har nu lagt skorna på hyllan och de senaste 14 åren har Magnus i stället engagerat sig i föreningslivet. Magnus är idag ordförande i fotbollssektionen och med i huvudstyrelsen. Han är den som fixar allt som behöver fixas och gör det aldrig med en dyster min, han gör allt från styrelsearbetet till tvätten med glädje. Magnus är spindeln i nätet och en klippa för föreningen.

Arvid Slätis – Rådmansö Sportklubb från Norrtälje, Norrtälje kommun

Förra året var klubben på väg att lägga ned men Arvid ville annat. Nu ett år senare så är klubben starkare än någonsin och har precis gått upp en division.

Han brinner för att till att alla spelare ska trivas och hittar ofta på aktiviteter för att höja gemenskapen i truppen. Rådmansö har alltid varit en hobbyförening men har blivit mer som en familj på senaste tid, mycket tack vare Arvid!

Tommy Groop – Håbo FF från Håbo, Uppsala kommun

Det undgår ingen hur stor Tommys betydelse är för hela Håbo FF, men speciellt för A-laget. Han har varit med i föreningen över tio år och utan honom hade förmodligen klubben inte gått runt. En av flera grejer som Tommy gör är att han är där och fixar innan och efter träningarna. Han sköter dessutom planen, är lagledare och materialare vid varje match, varje träning och varje säsong. En av hans bästa egenskaper är att han vill och arbetar för att alla ska vara delaktiga.

Anders Larsson – Mörbylånga GOIF från Öland, Ölands kommun

I över 35 år har Anders varit aktiv i Mörbylånga GOIF. När han var fyra år spelade han för klubben och när han slutade så riktades fokuset mot föreningen. Behövs det hjälp så kan man räkna med Anders, vare sig det är administrativt eller praktiskt.

Han är ansiktet utåt för föreningen och en riktig eldsjäl och lokalpatriot!

Thomas Nilsson – Trelleborg Basket från Trelleborg, Trelleborgs kommun

Thomas Nilssons engagemang för basket går inte att undersälja. Som fjortonåring startade han upp ett basketlag i Trelleborg och under 43 år har han utvecklat laget till en blomstrande förening som tagit sig från lägsta divisionen upp till den näst högsta. Det ska han verkligen ha en stor eloge för.

Iren Olsén – Lidköpings Kanotförening från Lidköping, Lidköpings kommun

Iren har under många års tid lagt all sin lediga tid till att driva, utveckla och stärka Lidköpings kanotförening. Hon får alltid alla att känna sig välkomna ner till kanotklubben, samtidigt som hon drar ett hästjobb i kommittéer och i styrelsen.

Simon Dunsäter – Rödsle BK från Rödsle, Oskarshamn kommun

Simon Dunsäter är en person som alltid ställer upp för sin förening Rödsle BK. Han spelar inte bara i seniorlaget utan är en riktig eldsjäl då det kommer till föreningslivet. Han är med i styrelsen, planansvarig domare och händigman. På vardagen arbetar Simon som vaktmästare och på kvällarna ser han till att använda sina händiga färdigheter för att förbättra föreningens anläggningar.

Jessica Gerebrand – Kopparbergs Bollklubb från Kopparberg, Ljusnarsbergs kommun

Det går verkligen inte att betona betydelsen Jessicas har för Kopparbergs bollklubb. Hennes driv löser inte bara problem som kan uppstå i klubben utan inspirerar i hela föreningen. Hon har fram för allt gjort ett fantastiskt arbete för klubbens nya fotbollsplan. Om något behöver fixas är det troligt att Jessica redan gjort det, Jessica är hela föreningens motor.

Pär & Eva Uhlin – Gryckbo IF/BK från Grycksbo, Dalarnas kommun

När Eva och Pär kom till Grycksbo fanns inte den verksamhet som finns idag och när de kom började de direkt att engagera unga och barn i Bandy. Resultatet blev att Grycksbo idag har ett damlag i Allsvenskan som vunnit hela serien 3 av 4 gånger. Pär och Eva har verkligen ett finger med i alla lag och de lever och andas bandy dygnet runt. Utan dessa personer så hade det med största säkerhet inte funnits någon bandy kvar på orten.

Information om Årets fan

Nomineringsprocessen till Årets fan och Årets föreningshjälte sker via initiativets kampanjsajt, www.åretsfan.se. På sajten kan man anmäla sig själv eller någon som man anser är värdig att bli Årets fan eller Årets föreningshjälte. Vinnaren i respektive kategori erhåller ett pris till värde av 10 000 kr till sig själv och får dessutom skänka material till ett värde av 20 000 kr till sin förening. Finalisterna och vinnarna utses av en jurygrupp med ordförande Glenn Hysén (Årets fan) och Robin Söderling (Årets föreningshjälte).

Årets fan: Utmärkelsen Årets fan tilldelas den/de som under året utmärkt sig för sitt engagemang och sitt stöd för ett lag, för en förening eller en utövare. Årets fan ska ha visat exceptionellt engagemang i en positiv anda, svarat för en sund läktarkultur och följt föremålet för sitt supporterskap i vått och torrt, i framgång såväl som i motgång. Årets fan spelar en vital roll för att den svenska läktarkulturen utvecklas i en positiv och inkluderande riktning.

Årets föreningshjälte: Utmärkelsen Årets föreningshjälte tilldelas den/de som under året, eller under en längre tid, har spelat en betydande roll och ansträngt sig utöver det vanliga i det ideella arbetet för sin klubb/förening och dess medlemmar. Årets föreningshjälte möjliggör och levandegör idrott för stora och små och bidrar därmed till att Sveriges föreningsliv går runt.

Tidigare vinnare av Årets fan:

Årets fan 2017: Matilda Kålen, ÖFK/Falkarna

Årets fan 2016: Truls Månsson, Wolverhampton Wanderers

Årets fan 2015: Calle Ågren, IFK Norrköping

Årets fan 2014: Anders ”Bussis” Carlsten, Nässjö HC

Tidigare vinnare av Årets föreningshjälte:

Årets föreningshjälte 2017: Ia Kjellsdotter, GKSS

Årets föreningshjälte 2015: Rolf Solem, Tyresö FF

Källa: Unibet