Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tillsammans lär ut samtycke via nycirkus långt innan pojkarna blir förövare

Cirkusaffish. Foto: Karavan
Foto: Karavan

Brottsoffermyndighetens senaste undersökning visar att unga män är mer negativa till den nya samtyckeslagen. Att 33 procent av unga män tycker att lägga sig naken med någon är det ett tecken på samtycke. Samtidigt uppger en tredjedel av alla unga tjejer att de utsatts för sexualbrott under 2017 enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning.

– Ingen pojke föds som förövare. Du lär dig ett beteende som så småningom gör dig till en
presumtiv förövare, säger Marco Vega, sexualupplysare i projektet Tillsammans. Samtycke är ett juridiskt begreppet, vad projektet vill få barnen att öva på är ömsesidighet innan de närmar sig en egen vuxen sexualitet. Ömsesidighet är något vi människor ständigt sysslar med i interaktion med andra i vardagen men sällan övar på.

Tillsammans är en cirkusföreställning som sätter samspel och kommunikation i fokus genom bl a. akrobatik.
Den handlar också om att hitta sin röst och att våga använda den, men också om att lyssna och faktiskt höra den andre. Föreställningen riktar sig till barn i årskurs 1 till 5 och riktar sig till skolor i hela landet.

– Att lära sig samspel och ömsesidighet i tidig ålder är troligen det viktigaste preventiva arbete vi kan göra med barn idag. Särskilt när det gäller pojkarna, som är de som står för den största siffran av det sexuella våldet i samhället när de blir äldre, inte av ondo, utan pga. maskulinitetsnormer som är destruktiva, säger Marco.

Projektet Tillsammans finansieras av Postkodstiftelsen och pågår under hela 2019. Utöver föreställning kommer även en lärarhandledning, en föreläsning till lärarna samt cirkusworkshop till eleverna att erbjudas. Projektet Tillsammans är ett lekfullt sätt att ta sig ann allvarliga och viktiga frågor för att säkerställa att ingen återigen ska behöva vittna om smärtfulla upplevelse under hashtaggen #metoo

Det är scenkollektivet Karavan som är initiativtagare till projektet Tillsammans.

Källa: Karavan