Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Julen skapar ekonomisk press: En av åtta svenskar lånar för att köpa julklappar

  • För många betyder julen ett välkommet avbrott i vardagens livspussel, och tid för avkoppling tillsammans med släkt och vänner. Men julens festligheter kostar: en ny undersökning visar att var åttonde svensk, 13%, behöver låna pengar för att kunna köpa julklappar.
  • Betydligt fler, 31%, svarar att de brukar julshoppa för mer än de borde.  
  • Föräldrar har det tuffare. 19% av personer som har barn under 18 år i hushållet säger att de behöver låna pengar för att köpa klappar till nära och kära.
  • En ekonomisk konsekvens är välkänd: Nära var fjärde svensk, 24%, uppger att januari är den månad på året när det är svårast att få hushållsekonomin att gå ihop.

Det framgår i den årliga europeiska konsumentrapporten European Consumer Payment Report 2018 där 24 398 européer svarat på frågor om sin hushållsekonomi. Sammanlagt deltog 1 011 svenskar i undersökningen.

– Julstämningen kan locka till att överspendera på presenter till nära och kära. Att i förväg bestämma sig för en julklappsbudget är ett sätt att undvika att handla för mer än man hade tänkt sig och slippa en ekonomisk kalldusch i januari, säger Fredrik Backman, vd Intrum Sverige.

Om Intrum European Consumer Payment Report 2018
Totalt medverkade 24 398 respondenter i åldrarna 18-65 från 24 europeiska länder varav 1 011 från Sverige. Undersökningen genomfördes under september månad 2018 och innehöll frågor om hushållens ekonomi.

Källa: Intrum