javplatform

Ny forskning visar: Hjärtinfarkterna ökar markant på julafton

Inlagd av on Dec 13th, 2018 Sparad i Inrikes. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Forskning med stöd av Hjärt-Lungfonden visar att antalet hjärtinfarkter i Sverige ökar med närmare 40 procent på julafton. Studien inkluderar samtliga 283 000 inträffade hjärtinfarkter i Sverige under en sextonårsperiod.

– Vi ser en entydig ökning av antalet hjärtinfarkter varje julafton. Teorin är att det kan finnas en social stress som utlöser infarkten, som kan handla om till exempel konflikter eller ensamhet. Att mat och dryck intas i större mängder än annars kan också spela in, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Skånes universitetssjukhus.

Studien visar att det oftast är de äldre, lite skörare individerna som får hjärtinfarkt på julafton. Forskarna vill nu gå vidare med sin studie genom att intervjua dem som drabbats. Genom att ställa frågor om patienternas upplevelser av julen kommer forskarna att kunna skaffa sig djupare kunskaper om vad som orsakade hjärtinfarkterna.

– David Erlinges forskning ger en tydlig signal till alla julfirare – låt oss alla vara rädda om varandra, inte minst om våra äldre medmänniskor. Låt oss passa på att ge av oss själva och vår tid innan det är för sent, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Studien publiceras i den högt ansedda tidskriften British Medical Journal den 13 december. Artikelns fullständiga titel är Christmas, national holidays, sport events, and time factors as triggers of acute myocardial infarction. Artikelns försteförfattare är doktoranden Moman Mohammad.

Om metoden

Med hjälp av statistiska metoder har forskarna jämfört olika helger med olika kontrollperioder före och efter helgerna. Man har då sett att antalet hjärtinfarkter ökar med i genomsnitt 37 procent på julafton jämfört med kontrollperioderna under åren 1998 – 2013. Såväl julen som midsommarhelgen har visat sig innebära en ökad risk för hjärtinfarkt, med julafton i topp. Trettonhelgen och påsk visar inte samma ökning.

Fakta om hjärtinfarkt 2018 Källa: Hjärt-Lungfonden
Hjärtinfarkt är: Syrebrist i hjärtat som orsakas av en blodpropp i hjärtats kranskärl.

Symptom: Ihållande smärtor i bröstet som kan stråla ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Ibland även med hjärtklappning, illamående, kallsvettning, yrsel och andnöd.

Tyst infarkt: Vissa individer, exempelvis äldre och personer med diabetes, kan ibland insjukna i hjärtinfarkt helt utan smärta eller med mycket vaga symptom, såsom andnöd och stark trötthet, i så kallad tyst infarkt.

När någon drabbas: Ring 112 direkt, vänta inte. Det innebär att man som drabbad inte ska ta sig till sjukhuset på egen hand och som närstående inte skjutsa den drabbade till sjukhuset. En hjärtinfarkt kräver alltid ambulanstransport för snabbast och bästa möjliga vård och behandling.

Drabbade och döda: I Sverige drabbades 25 700 personer av hjärtinfarkt under 2016. Samma år dog 6 280 personer av hjärtinfarkt. Varje timme drabbas 3 personer av hjärtinfarkt. Tack vare forskningen har antalet dödsfall i hjärtinfarkt mer än halverats på tio år.

Forskningens utmaningar: Att identifiera riskpatienter, utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder och på sikt utveckla vaccin mot hjärtinfarkt. Hjärt-Lungfonden stödjer löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid landets universitet och universitetssjukhus.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Kommentarer är avstängda