Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya satsningar och publiksuccé på Historiska museet

Historiska museet är ett av Sveriges största museer. Foto: Wilhelm Lagercrantz.
Historiska museet är ett av Sveriges största museer. Foto: Wilhelm Lagercrantz.

I år har antalet besökare på Historiska museet i Stockholm ökat med 53 procent, jämfört med förra året och två nya utställningssatsningar är på gång. Den 25 januari öppnar utställningen ”Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen” och en ny stor utställning om vikingar öppnar 2020.

– Det är främst antalet utländska turister som har ökat och de svenska turistbesöken har också ökat. De flesta är intresserade av vikingar. Men de tillfälliga utställningarna lockar nya besökargrupper som breddar museet, till exempel yngre personer. I dag finns det ett stort intresse för Sveriges historia både internationellt och nationellt, säger Katherine Hauptman chef på Historiska museet.

Den första nya utställningen efter årsskiftet är ”Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen”, som berättar om dem som överlevde och har personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen under andra världskriget. Genom porträtt och vittnesmål uppmärksammas de som så småningom hamnade i Sverige. Besökare kan samtala med två överlevande genom förinspelade intervjuer i den interaktiva installationen ”Dimensions in Testimony” av USC Shoah Foundation och för första gången visas föremål från Auschwitz-Birkenau i en utställning i Sverige. Utställningen är producerad av Historiska museet och Judisk kultur i Sverige och visas den 25 januari – 1 september 2019.

Historiska museet förnyar också sitt fasta utbud av utställningar. Just nu pågår arbetet med en ny vikingautställning. Den tar utgångspunkt i världens största samling av föremål från vikingatid och utställningslokalen kommer att vara stängd för ombyggnation 7 januari 2019 – våren 2020. Den nya utställningen som öppnar i maj 2020 presenterar vikingarnas värld, en bild som har förändrats genom de senaste årens arkeologiska upptäckter och forskning.

–  Myten om den brutale krigaren är välkänd, medan kunskaperna om samhället och kulturen inte är lika spridda. Den nya utställningen levandegör vikingatidens människor med hjälp av unika föremål, nya berättelser och interaktiva stationer. Här får besökaren möjlighet att kliva in i, och interagera med vikingarnas värld, säger museichef Katherine Hauptman.

Men vikingatiden går fortsatt att uppleva på museet. Sommartid kommer den stora gården utomhus, liksom tidigare år, att fyllas av vikingatida hantverk, lekar och spel. Den 17 juni–25 augusti 2019 erbjuder museet också guidade visningar bland vikingatida originalföremål i museets olika utställningar.

Besöksökningen på 53 procent är baserad på statistik för januari-november 2018.

Källa: Historiska museet