Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Slöjdkraft på årets första frimärken

Frimärken. Foto: PostNord
Foto: PostNord

Den 10 januari släpper PostNord nya frimärken med temat Slöjdkraft. Att skapa något med sina händer är och har varit viktigt för människor. Idag tar slöjden plats i det offentliga och har blivit ett sätt att kommunicera, och har därför en given plats på frimärken. Samtidigt med dessa kommer nya frimärken med den älskade tulpanen och med kungen och drottningen.

– Som ett samtidsfenomen med lång historia har hantverket en självklar plats i utgivningen. Att skriva en personlig hälsning för hand, välja papper, kuvert och frimärke är ett skapande som uppskattas av mottagaren. Många väljer frimärken med omsorg när de skickar hälsningar och vi vill att det ska finnas ett motiv för alla, säger Kristina Olofsdotter, chef för PostNord Frimärken.

Textilt hantverk vilar på en lång tradition av främst kvinnlig hemslöjd och tar nu allt mer plats i det offentliga rummet. Den moderna slöjden manifesterar sig genom stick- och virkkaféer, garngraffiti, återbruk, hållbarhet och samhällsengagemang. Ett exempel är fenomenet gerillaslöjd, som sprider det textila skapandet från hemmen ut i offentligheten i form av exempelvis en virkning kring en lyktstolpe.

Sex lekfulla motiv återger nutida textil och är skapade i samarbete med sex svenska hantverkare speciellt för dessa frimärken. Frimärkena finns med porto till hela världen och för brev inom Sverige.

Den 11 januari släpps också nya frimärken med kung Carl Gustaf och drottning Silvia, och färgglada frimärken med tulpaner i olika färger för vårens alla hälsningar och gratulationer.

Källa: PostNord