Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

För och nackdelar med att spara i barnets namn

I Halland sparar 54 procent av föräldrarna i barnets namn. Om du är en av dem kan det vara klokt att kolla upp vad det är som gäller. Sparar du i barnets namn finns det exempelvis risk att pengarna bränns på resor, fester och en massa annat kul som kanske inte var syftet med sparandet. Sparar du i eget namn kan det vara klokt att tänka på arvsrätten.

I genomsnitt sparar över hälften (54 procent) av alla föräldrar i barnens namn. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar nyligen genomfört bland 2 500 föräldrar med hjälp av Novus.

Fördelen med att spara i eget namn är att du då själv kan välja när barnet ska få sina pengar och du får på så sätt större inflytande över hur pengarna används. Om du sparar i barnets namn får barnet tillgång till pengarna så fort det fyllt 18.

– Det är tyvärr inte alltid en 18-åring är mogen nog att hantera en större summa pengar som dimper ner från ovan. Det finns en viss risk att det bränns på resor, fester och en massa annat kul som kanske inte var syftet med föräldrarnas barnsparande. Det kan vara en fördel att pengarna kan ges när de som bäst behövs, till exempel i samband med första lägenhetsköpet, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Naturligtvis finns det även nackdelar med att spara i sitt eget namn. Om du skulle avlida gäller vanlig arvsrätt vilket gör att barnet kanske inte får sina pengar som tänkt eller kanske bara en del av dem. Du kan emellertid upprätta ett testamente som kan se till att pengarna hamnar rätt.

– Det viktigaste är att fundera på vilket upplägg som passar din familjesituation bäst och göra ett aktivt val. Om du vill kan du också involvera gärna barnet när det är tillräckligt gammalt. Vem vet, kanske kan det väcka ett intresse för sparande och placeringar, säger Emma Persson.

Spara i ditt eget namn

  • Du väljer själv när du vill att barnet ska få tillgång till pengarna. När du tycker det är dags kan du ge sparandet som gåva.
  • Det är enkelt att öppna ett ISK direkt i internetbanken och du kan både följa och ändra placering av pengarna.
  • Viktigt att känna till när du sparar i eget namn är att pengarna juridiskt sett fortfarande är dina, eftersom de står i ditt namn. Om du vill vara säker på att pengarna går till barnet om du skulle avlida, behöver du skriva ett testamente där du anger att de sparade pengarna ska gå till barnet.
  • Om du vill vara säker på att barnet får hela sparandet kan ett alternativ vara att spara i en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare.

Spara i barnets namn

  • Ett ISK som öppnas i barnets namn och personnummer förvaltas av föräldrarna tills barnet fyller 18 år.
  • När ett ISK i barnets namn ska öppnas behöver båda föräldrarna (eller förmyndare) besöka ett bankkontor och skriva under avtalet.
  • När ett ISK öppnas i barnets namn och det är två föräldrar (förmyndare) som företräder barnet, kan föräldrarna uppge om de önskar disponera kontot gemensamt eller var för sig.
  • Från det att barnet fyller 18 år bestämmer barnet helt själv över sitt sparande.

Om undersökiningen
Genomförd av Novus bland 2 500 föräldrar. Frågan som ställdes till föräldrarna var; När du sparar till barnen på banken, i fonder eller i aktier, sparar du i eget eller barnets namn?

Källa: Länsförsäkringar