Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Afghanistans första kvinnliga orkester till Berwaldhallen när Sveriges Radio minns Nils Horner

Entrén till Berwaldhallen. Foto: Mr Bullitt
Foto: Mr Bullitt

Den 8:e mars anordnar Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen En kväll för Afghanistan i samarbete med Polar Music Prize. Gäster är orkestern Zohra från Polarprisbelönade Afghanistan National Institute of Music, bestående av 25 unga kvinnor. Ett seminarium om läget i Afghanistan inleder kvällen, till minnet av Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner. Zohra ger även konserter på musikhögskolorna i Göteborg och Ingesund under sin Sverigeturné.

Zohra och Ahmad Sarmast från Polarprisbelönade ANIM och Sveriges Radios Nils Horner.

Orkestern Zohra från Afghanistan med 25 unga kvinnor blev världskända när de spelade under World Economic Forum i Davos år 2015. Ensemblen som leds av 22-åriga Negin Khpalwak är baserad vid Polarprisbelönade Afghanistan National Institute of Music, ANIM, i Kabul. Skolan grundades 2010 och har en tredjedel kvinnliga elever, vilket kan förvåna i ett land där talibaner och andra konservativa grupper under lång tid reagerat med hot och våld mot kvinnliga musikutövare. Musikerna i Zohra spelar bokstavligt talat för sina liv – och för sin frihet. Nu kommer de till Sverige.

– Att vi äntligen får hit Zohra från ANIM, den skola vi utsåg till Polarprisvinnare 2018, känns fantastiskt. Musik bygger broar och öppnar dörrar, nu får dessa unga flickor vidga sina vyer mot världen och vi får ta del av deras musik, något som hade varit omöjligt för bara några år sedan, säger Marie Ledin, VD för Polar Music Prize.

På internationella kvinnodagen, den 8:e mars, arrangeras En kväll för Afghanistan i Berwaldhallen, med Zohra som huvudgäster. I konserten medverkar även Adolf Fredriks Flickkör och elever från musikskolan Lilla Akademien. Ett inledande seminarium leds av Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg och tillägnas femårsminnet av mordet utrikeskorrespondenten Nils Horner. I panelen finns representanter från Afghanistan och flera hjälporganisationer.

– Nils Horner mördades i Kabul under sin bevakning av valet i Afghanistan. Han saknas oss, både som kollega men också för sin briljanta rapportering i Sveriges Radio. Med denna temakväll vill vi hedra Nils genom att lyfta fram dagens levnadsvillkor i landet han så intensivt bevakade, säger Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio.

Polarpriset 2018 tilldelades Afghanistan National Institute of Music med sin grundare Ahmad Sarmast, som också följer med Zorah till Sverige. Efter konserten i Stockholm framträder orkestern även på Högskolan för scen och musik i Göteborg samt Musikhögskolan Ingesund i Arvika den 10 respektive 11 mars.

– Det är en ära för mig att presentera orkestern Zohra i Sverige. Besöket ger oss möjlighet att dela skönheten i Afghanistans musiktradition med Sveriges folk, som ett tack för det erkännande som Polarpriset innebar för oss, säger Dr Ahmad Sarmast.

Läs mer om Zohra här: http://www.zohra-music.org/
Se två korta videos om orkestern här:
http://www.zohra-music.org/videos/part1.mp4
http://www.zohra-music.org/videos/part2.mp4

En kväll för Afghanistan spelas in för senare sändning i P2.

Källa: Berwaldhallen