javplatform

Svenska folket: Så reser vi under vintern

Inlagd av on jan 18th, 2019 Sparad i Övrigt. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Skidor i en skidbacke. Foto: SJ

Foto: SJ

Nära hälften av svenskarna planerar för en vintersemester, varav en fjärdedel väljer att semestra inom Sverige. Hos sverigesemestrarna är det främst skidåkning som lockar. Samtidigt är tåget det mest populära kollektiva färdmedlet. Det visar SJs nya Sifo-undersökning.

Vintersäsongen är här och med den planerar nära hälften (47%) av svenska folket för en vintersemester i eller utanför Sverige. Bland semesterfirarna föredrar en fjärdedel att stanna kvar inom Sverige, och då är det främst skidåkning (38%) som lockar. Kvalitetstid med familjen (36%) och möjligheten att hälsa på släkt och vänner (33%) är ytterligare två viktiga komponenter i semesterplaneringen.

– Svenska folket älskar att åka skidor både utför och på tvären, samtidigt som allt fler väljer tåget för resan till våra olika svenska skidresmål. Resandet med SJ ser ut att öka med hela 14 procent för perioden december – mars, jämfört med fjolåret, säger Tobbe Lundell, tf. presschef vid SJ.

SJs Sifo-undersökning visar att tåg är vinterns mest populära kollektiva färdmedel för resan inom Sverige. Fler än hälften av svenskarna (58%) väljer tåget, följt av buss (27%) och flyg (25%). Tåget upplevs som mer bekvämt (50%) och miljövänligt (45%), jämfört med övriga färdmedel.

– För många människor börjar vintersemestern när de kliver ombord på tåget. Att resa med tåg ligger i tiden och allt fler upptäcker tågets många fördelar, som hög komfort och fina möjligheter att umgås med vänner och familj, säger Tobbe Lundell.

Bland SJs mest populära skidresmål toppar Åre listan. Andraplatsen går till Mora, följt av Kiruna på tredjeplats.

SJs resandestatistik

Topp 10 – SJs mest populära skidresemål

 1. Åre
 2. Mora
 3. Kiruna
 4. Narvik
 5. Abisko
 6. Duved
 7. Gällivare
 8. Abisko Östra
 9. Undersåker*
 10. Björkliden

Källa: SJs resandestatistik över det totala antalet resor för perioden december 2018 – mars 2019, jämfört med samma period under föregående år..

* Nära t.ex. Vålådalen, Trillevallen.

SJs Sifo-undersökning för vinterresandet


Planerar du att resa på semester i vinter?

 • Ja, inom Sverige (17%)
 • Ja, utomlands (23%)
 • Ja, både inom Sverige och utomlands (7%)


Källa: SJs SIFO-undersökning med 1001 respondenter, representativt urval. Övriga valbara alternativ var ”Nej” (54%).

Kommentarer är avstängda